eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Zenité a Szuperkupa

A szentpétervári Zenit nyerte meg a labdarúgó Szuperkupát, miután 2-1-re legyőzte a Bajnokok Ligája legutóbbi győztesét, a Manchester Unitedet.

Új európai szupercsapat született! Akik esetleg a véletlennek tulajdonították, vagy tavaszi fellángolásnak tartották a Zenit UEFA-kupa-győzelmét, immár biztos lehet benne: az elkövetkező években az orosz klub olyan szerepet játszik a nemzetközi futballban, mint jó két évtizeddel ezelőtt a szovjet-ukrán Dinamo Kijev.

A Man United talán túl könnyen vette a találkozót, semmi jel nem mutatott arra, hogy az angol klub szeretné folytatni tavaszi trófeagyűjtését. Kétségtelen, hogy a Vörös Ördögök közül hiányzott Cristiano Ronaldo, de ezzel együtt rosszul futballoztak.

Dick Advocaat viszont remekül megszervezte a csapata játékát. Külön hangsúlyt fektetett a szélsőhátvédek felfutásaira, s kulcsszerepet adott friss szerzeményének, Dannynak, akinél alig akadt drágább játékos nyáron Európában.

Még azt is megengedhette az oroszok holland edzője, hogy az első félidőben pihentesse leghíresebb játékosát, Andrej Arsavint. Nélküle is fölényben játszott a Zenit. Míg az egyik oldalon Tévez egyetlen lövése, s Rooney közeli próbálkozása jelentett veszélyt, a másikon legalább ötször is helyzetbe kerültek az oroszok. Oroszok? Pogrebnjak valóban orosz, ám a két másik támadó közül Dominguez argentin, Danny portugál válogatott!

Gólt is a Zenit szerzett a félidő végén: egy bal oldali szöglet után Gyeniszov az alapvonal közeléből még tovább csúsztatta a labdát,
ami átszállt Van der Sar fölött is, s a Scholest megelőző Pogrebnjak egy méterről a kapuba stukkolt. Az UEFA-kupa legutóbbi gólkirálya sérülése miatt kihagyta a nyári Európa-bajnokságot, ám most igazán stílusosan tért vissza.

A második félidőre beszállt Arsavin (nem zárható ki, hogy e 45 perccel búcsúzott anyaegyesületétől, a pletykák szerint a Zenit elengedi a Tottenhamhez), s ez csak még tovább növelte az orosz játékosok és a tribünön eksztázisban ünneplő, több mint tízezer honfitársuk önbizalmát.

Danny villámgyorsan beilleszkedett a csapatba, Gyeniszov élete egyik legjobb meccsét játszotta, Tyimoscsuk, a csapat ukrán kapitánya tanárian futballozott, s Arsavin beállításával a bal oldalon is éppen olyan veszélyes akciók futottak, mint az első félidőben a jobbon, a Zirjanov, Anjukov kettős jóvoltából.

A negyedik negyedóra végén jött a második gól: Danny remek szólógólt rúgott. A középpályás nem túlságosan volt ismert eddig a nemzetközi porondon - most alaposan bemutatkozott. Egyébként Venezuelában született, portugál családban. Madeira szigetén nőtt fel - akárcsak Cristiano Ronaldo -, a portugáliai klubok közül a Maritimo, a lisszaboni Sporting, majd ismét a Maritimo tagja volt.

2005-ben szerződött Moszkvába, a Dinamóhoz. Egyike volt az akkor Portugáliából szerződtetett majdnem egy csapatra való játékosnak, akik közül az akkor nagyobb vételnek tartott Derlei, Costinha, vagy Maniche nem állta meg a helyét az orosz bajnokságban, Danny azonban igen. 2008 augusztusáig 96 bajnokin 17 gólt szerzett a Dinamóban, majd 30 millió euróért a Zenithez igazolt.

Utóbb kiderült, a mérkőzés legjobbjának választott középpályás gólja eldöntötte a mérkőzést, de kétségtelen, hogy kétgólos hátrányban kapcsolt végre a Man United. Az angol klub játékosai veszélyesebben játszottak az utolsó félórában, még ha a hajrában Danny előtt adódott is még egy helyzet.

A Unitednek közben lehetősége volt az egyenlítésre, sőt Nemanja Vidics találata után, a 90. percben Paul Scholes látványos mozdulattal kapufás gólt szerzett. "Apró szépséghibája" volt cselekedetének, hogy kézzel ütötte a labdát a kapuba. 1986-ban Diego Maradonának ezt elnézte a bíró, 2008-ban Bo Larsen kiállította a kezezésért okkal második sárga lapját megkapó Scholest. (Scholes így nem játszhat a BL-csoportkör első fordulójában, a Villarreal ellen.)

Tulajdonképpen, bár négy percen keresztül még játszottak a csapatok, ez volt a mérkőzés utolsó nagy pillanata. A Zenit a hátralévő 240 másodpercben megőrizte az előnyét, s nem csak saját, hanem az orosz futball történetének is először, megnyerte az európai Szuperkupát

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×