eur:
389.84
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bolt sikerének titka

Öt sikerkulcsa van a jamaicai Usain Boltnak, a háromszoros olimpiai bajnoknak, aki első ízben nyerte meg a nyári játékok történetében egyaránt világcsúccsal a 100, a 200 méteres síkfutást, valamint a 4x100-as váltót.

Az első a teste: Bolt a 21. század sprintere. Előtte kevés szakértő gondolta volna, hogy egy ilyen óriás, azaz egy 196 centi magas és 88 kilós ember képes lesz megdönteni a 100 méteres síkfutás világcsúcsát. Túl nagy ahhoz, hogy gyorsan kijöjjön a rajtgépből - mondták. Bár a rajt távolról sem az erőssége, de eleget dolgozott azon, hogy már ne is legyen számára hátrány. Ugyanakkor képes optimális, 2,7 méteres lépéseket tenni. Így összesen 40 óriáslépés kell neki a célba éréshez, szemben a riválisok 45-ös átlagával.

Segíti őt az agya is. Elég volt látni, hogyan riszált a 100 méteres döntő előtt. A jamaicairól alig 22 évesen lepereg minden nyomás. Honfitársával, Asafa Powellel ellentétben őt szinte repítik a nagy alkalmak. Május 31-én New Yorkban először csapott össze a kétszeres világbajnok Tyson Gay-jel: világrekordot futott 100-on (9.72). Az első olimpiai döntőjében augusztus 16-án újabb világcsúcsot futott (9.69). És még hátra volt a 200 méter, ahol nem okozott neki különösebb nehézséget Michael Johnson megdönthetetlennek hitt rekordjának "szétzúzása" (19.30).

Nem szabad elfeledkezni az edzőjéről sem. A csodafutó megtalálta magának az öreg bölcset, aki képes mederbe terelni hevét. Glen Mills, egyfajta jamaicai szósszal leöntött buddha, mintegy harminc éve edzősködik. E csiszolatlan gyémántot a 2004-es athéni olimpia után találta meg. Bár még nem tudta meggyőzni Boltot, hogy menjen fel 400 méterre, de már sikerült érettebbé tenni őt. Tanítványa nem a legszorgalmasabb az edzéseken és nem rajong a diétákért sem, de már nem hibázza el versenyeit és nem sérül meg olyan gyakran, mint korábban.

Mills sokáig habozott, hogy megpróbálják-e a 100-200 duplázást Pekingben, mert félt, hogy Bolt nehezen bírja az egymást követő futamokat. Tanítványa megtalálta a megoldást: csak egyet futott végig teljes erővel. A 100 méteren egészen a középdöntőig csak "ügetett", a döntőben pedig csak 80 métert vágtázott. A 200 méteren az előcsatározások során kocogott, aztán a döntőben odatette magát. Összeszorított foggal futott, végül elégedetten grimaszolva ajándékozta meg magát a legjobban vágyott rekorddal, egy nappal 22. születésnapja előtt.

Ifjú kora ellenére Bolt már régi motoros, így tapasztalata is segíti. Első junior világbajnoki címét 16 évesen szerezte, első olimpiáján 18 évesen vett részt. A jamaicai további két 200-as világbajnoki döntőben szerepelt Peking előtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×