eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ezüstérmes Fodor Zoltán

Ezüstérmet szerzett 84 kilogrammos kategóriában birkózó Fodor Zoltán a pekingi olimpián, miután a döntőben három menetben kikapott olasz ellenfelétől, Andrea Minguzzitól.

Az FTC 23 éves versenyzője az első körben a kínai Ma Szan-ji ellen győzött két menetben, majd az azeri Salva Gadabadze ellen is nyert. Az elődöntőben a török Avluca Nazmi sem jelentett akadályt a magyar sportolónak.

A fináléban a kétszeres Eb-bronzérmes olasz Andrea Minguzzi következett. Az első két percet Fodor nyerte, ugyanis ő szerezte az utolsó pontot a menetben. A sorsolást követően előbb az olasznak kellet térdelő helyzetbe lemennie, de jól védekezett, így egy pontot kapott, majd Fodor is jól tartotta magát hasonló helyzetben. A második menet fordítva alakult, így az olasz egyenlített.

A döntő harmadik menetben egy percig eredménytelenül tusakodtak a sportolók. Ezt követően a sorsolásnál Fodor színét húzták ki, ám nem tudott akciót végrehajtani, így Minguzzi kapott egy pontot az eredményes védekezésért. Az utolsó fél percben a magyar sportolónak kellett parter helyzetbe térdelnie, azzal a tudattal, hogy győz, ha sikeresen védekezik. Minguzzi azonban 15 másodperccel a vége előtt kiemelte, majd eldobta a magyart, ezzel megnyerte az olimpiai finálét.

"Inkább úgy érzem, hogy elvesztettem az aranyat, minthogy megnyertem az ezüstöt. Nagyon motivált voltam, szinte egy jó bulinak fogtam fel az egész versenyt, akárhányszor elvonultam a nézők előtt, úgy gondoltam, ma senki sem győzhet le. Ma az olasz fiú volt a legnehezebb ellenfelem, neki ma minden kijött, ugyanúgy, ahogy szinte nekem is. Mind a ketten nagyon jó napot fogtunk ki" - értékelt Fodor Zoltán.

"Jól elmozogtam lentről, nagyon jó ütemben kiugrott és nem is számítottam erre, hogy így kiemel. Akciót kellett volna csinálnom, az olasz megérdemli, hogy győzött" - vélekedett a döntő akcióról.

Struhács György szövetségi kapitány azt mondta a távirati irodának: "Minguzzi stabil birkózó; az volt a taktika, hogy lent Zoli elmozog, a rivális ezt a páros lábközéemelést szokta csinálni, sajnos a harmadik menetben meglepett bennünket egy másikfajta akcióval. Addig jól védekezett, de ezt nem tudta kivédeni. Zolinak eddig a felnőttek között nem volt komoly eredménye, most érett meg arra, hogy érmes legyen egy világversenyen."

Fodor Zoltán a pekingi magyar küldöttség negyedik érmét és harmadik ezüstérmét szerezte meg.

Az eredményhirdetést kisebb közjáték zavarta meg, ugyanis az egyik bronzérmet megszerző Ara Abrahamian a kapott medáliát kivette a nyakából és a dobogó mögül a szőnyeg közepére hajította, majd távozott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×