eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kétcsapatnyinál is több testvére van a manchesteri balhátvédnek

A ritkán a reflektorfénybe kerülő, a 27. évében járó balhátvéd a szenegáli Dakarban született, guineai származású édesapja ott teljesített szolgálatot. Ötévesen - miután diplomata édesapját odavezényelték - Brüsszel érintésével került Les Ulis-be. Huszonnégy (!) testvére van. A moszkvai találkozó előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a manchesteri balhátvéd, Patrice Evra pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Abban a Párizs környéki betonrengetegben kezdett futballozni, amelyben Thierry Henry is felnőtt. Gyerekkori barátjának mondhatja a francia válogatott gólkirályát.

A Brétignyben folytatta pályafutását (1993-1997), majd 16-17 évesen a Paris-SG ifijátékosa lett. Nem tudott azonban megragadni a párizsi klubban, ezért onnan Szicíliába, a Marsala csapatába került, ott írta alá első profi szerződését.

Nem sok híja volt, hogy nem tehette meg: a próbajátékra igyekezve lekéste a vonatot, s pánikba esett. Hihetetlen szerencséjére egy szenegáli (!) talált rá a vasútállomáson, aki befogadta, sőt még a mamáját is felhívta, hogy vigyáz rá, jó helyen van.

Egy évvel később a Monza együttesét erősítette. 2000-ben visszatért Franciaországba, előbb a Nice (ott formálta Sandro Salvioni, az edzője csatárból balhátvéddé), majd a Monaco csapatában játszott.

Ez utóbbiban szerepelt először az élvonalban, s játszott a 2004-es BL-döntőben is. A nagy kiugrást a manchesteri szerződés hozta meg a számára. 2006 januárjában, néhány nappal Nemanja Vidics szerződtetése után írta alá a maga kontraktusát.

Akkor még legfeljebb csak Sir Alex tudta, hogy ez a két játékos az elkövetkező idényekben meghatározó szerepet fog játszani a csapatában. A francia-szenegáli védő azonban hamar csatát nyert: a 2006-2007-es szezon végén beválasztották a Premier League csapatába.

A Főnök bő két éve Gabriel Heinze sérülése miatt sürgette Evra szerződtetését. Az argentin azóta már a Real Madrid játékosa, miután nem nagyon marasztalták az Old Traffordon, Evra ellenben az első számú balhátvéd.

Ma már túlzott szerénységre utal az a történet, hogy miután aláírta szerződést Manchesterben, első kérdése az volt új csapattársaihoz, hogy merre találja a pályához legközelebb eső templomot. Meg akarta köszönni Istennek, hogy idáig eljutott.

2006. január 14-én mutatkozott be a csapatban, a City ellen elveszített városi rangadón. Bő egy héttel később bemutatkozhatott az Old Traffordon is, a Liverpool ellen. Az első féléve nagyjából ráment a beilleszkedésre, de aztán mindenkit meggyőzött a képességeiről.

November 29-én, az Everton ellen szerezte az első gólját, mindössze 12 nappal azután, hogy közel kétéves szünet után visszakerült a francia válogatottba is. Emlékezetes játékot nyújtott az AS Roma elleni, immár úgy írható, első hazai, 2007-es BL-negyeddöntőben, Ez volt az a találkozó, amelyen minden sikerült a Vörös Ördögöknek.

Állítólag Sir Alex Ferguson a meccs előtt azt mondta Patrice Evrának, hogy próbálkozzon nyugodtan lövésekkel, ő biztos abban, hogy játékosa a kapuba fog találni. S Evra tényleg gólt rúgott!

A 2007-2008-as szezonban még tovább javított a teljesítményén. Immár általános a vélekedés, hogy a legendás Dennis Irwin visszavonulása óta nem akadt ilyen kíváló balhátvédje a Manchester Unitednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×