eur:
391.18
usd:
365.58
bux:
68169.96
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szalay: Mauritániában megtizedelődhet a Dakar-mezőny

Szombaton rajtol a 30. Dakar-rali Lisszabonból. A tizedik sivatagi versenyére készülő Szalay Balázs az InfoRádiónak azt mondta: nehéz lesz a sártengerré vált portugál szakasz, de annak, aki a kilencnapos mauritániai szakaszt teljesíti, nyert ügye lesz.

Mi a feladat csütörtökre?

A csapat a kamionokat és az autókat készíti fel a péntek reggeli gépátvételre. A sajtóautót ma ellenőrzik. Ez egy olyan kocsi, amelyben négy újságíró utazik majd; a segítségükkel több hírt tudunk adni arról, hol tart a csapat.

Ön a tizedik Dakar-ralijára készül. Mire számít?

Portugáliában egy hete szakad az eső, emiatt az itteni kemény, gyors pályák sártengerré változtak. Ez minden bizonnyal sok versenyzőnek okoz majd nagy meglepetést: lehetséges, hogy sokan nem készülnek ezekre a csúszós etapokra.

Az európai szakasz után következik Marokkó, majd kilenc nap Mauritániában.

Nagy valószínűséggel Mauritániában hullik majd el a mezőny nagy része, hiszen ott rendkívül hosszú, nehezen járható, homokdűnés szakaszok várhatók. Megtizedelődik majd a társaság, így, aki ezeket a napokat átvészeli, sikeresen célba fog érni. A szenegáli szakasz már sima ügy.

2010-ben Budapestről startolhat a Dakar-rali. Mit tesznek Magyarország népszerűsítése érdekében?

Magyar napot szerveztünk a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen. Egy ilyen eseménynek kézzel fogható haszna lenne: tavaly Lisszabonban egymillió ember volt kíváncsi a rajtra, idén pedig még nagyobb tömeget várnak. Ha csak feleannyian ott lennének a budapesti rajtnál, már annak is hatalmas haszna lenne. A jogdíj 2,2 millió euró, az állam azonban körülbelül 8 millió eurónyi bevételre tehet szert.

A mezőny ezután a Balaton-felvidéket járná be. Nem tehetik tönkre azt a területet?


Bizonyosan nem, hiszen a verseny egy katonai lőtéren zajlana, ahol nap mint nap tankok járnak. Készült is egy tanulmány arról, hogy milyen hatással lenne a verseny a környezetre. Eszerint a mezőny áthaladása a területen a tankok közlekedéséhez képest jóval kevésbé káros.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×