eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

A Barca kiszenvedte a győzelmet, a Liverpool és az Arsenal elveszítette veretlenségét

A Barcelona szenvedve nyert a kiesőjelöltek közé tartozó Deportivo ellen a Nou Campban, de így is négypontos a hátránya a Real Madrid ellen. Németországban az első három helyezett közül egyik sem tudott nyerni. Angliában a Liverpool és az Arsenal is elveszítette a veretlenségét. Olaszországban az Inter tovább növelte az előnyét a Romával szemben.

Sima fordulónak ígérkezett a hétvégi - meglepetésekkel zárult. A Premier League a játéknapig még veretlen két csapata egyaránt elbukott. A Liverpool a Reading otthonában kapitulált, Steve Coppell együttese először győzött a nagy négyesbe tartozó együttes ellen.

Rafa Benítez, a Liverpool menedzsere szerint sorsdöntőnek bizonyult, hogy a Reading egy olyan büntetőből vezetést szerzett, ami tulajdonképpen nem is volt büntető: Jamie Carragher a tizenhatoson kívül szabálytalankodott.

A spanyol edző számon kért a bírón egy meg nem adott tizenegyest is: szerinte Fernando Torrest szabálytalanul választotta el a labdától a Reading védője. (A tévéfelvétel szerint előbbiben igaza volt, utóbbiban nem.)

Az Arsenal a Middlesbbrough otthonában kapott ki. Érdekes, az Ágyúsok is büntetőből kapták az első gólt, ám azt senki sem vitatta, hogy Kolo Touré szabálytalankodott egykori klubtársa, az Arsenalból a Boróhoz igazolt Jeremie Aliadiere ellen. Az első gólt Downing, a másodikat, a találkozó hajrájában a török Tuncay Sanli lőtte. Tomas Rosicky a 90. percben szépített.

Az Arsenal a mostani szezonban először kapott ki, a Boro 11 tétmérkőzés után tudott ismét nyerni. A vereség ellenére nem szakadt meg az Ágyúsok sorozata: övék a Premier League egyetlen csapata, amely a 2007-2008-as szezonban minden mérkőzésén szerzett gólt.

A Manchester United simán nyert a kiesőjelölt Derby County ellen. Ryan Giggsé volt az első találat - a walesi varázslónak ez volt a 100. bajnoki gólja. Érdekes, hogy a hangosbeszélő meg sem említette a "centenáriumot" - ezen Sir Alex Ferguson is értetlenkedett a meccs után.

A következő két gólt Carlos Tévez szerezte, aki - megint csak a menedzser szerint - sokat tesz a csapatért a szezonban. Sir Alex örült volna neki, ha Cristiano Ronaldo hagyja a 90. percben a büntetőt az argentinnak, aki mesterhármasig juthatott volna. Ám nincs nézeteltérés: Cristiano Ronaldo az első számú tizenegyeslövő. A portugál egyébként is jól játszott: két gól előkészítésében is főszerepet vállalt. (A Derby becsületgólját Howard szerezte, 0-3-nál, a 76. percben.)

Didier Drogba térdét szombat délelőtt megműtötték, az elefántcsontparti csatár valószínűleg csak februárban, az Afrikai Nemzetek Kupája befejezése után tér vissza a Chelsea-be. Távollétében Andrij Sevcsenko bekerült a kezdő csapatba, s ezúttal megtette a magáét: gólt lőtt. Ez volt a szezonban a második bajnoki találata.

A második gólt Frank Lampard szerezte, a hajrában, büntetőből. A brazil Alex által kiharcolt tizenegyest értékesítette. A középpályásnak ez volt az ötödik bajnoki gólja, s ezzel beérte a házi góllövőlista élén Didier Drogbát.

Angol bajnokság, 16. forduló
Szombat
Aston Villa-Portsmouth 1-3
Manchester United-Derby County 4-1
Chelsea-Sunderland 2-0
Everton-Fulham 3-0
Newcastle United-Birmingham City 2-1
Reading-Liverpool 3-1
Vasárnap
Middlesbrough-Arsenal 2-1
Tottenham-Manchester City 2-1
Bolton-Wigan 4-1
Blackburn-West Ham United 0-1
Az élcsoport: 1. Arsenal 37 pont, 2. Manchester United 36, 3. Chelsea 34, 4. Liverpool 30 (15)
Nehéz mérkőzést nyert meg a Real Madrid a bilbaói San Mames Stadionban. Ez az aréna, amelyben (talán a Nou Campot nem számítva) legjobban utálják a fővárosi együttest. A Bilbao az első, a Real a második félidőben játszott jobban, a játék képe alapján nem volt nagy különbség a két csapat között.

A találkozó egyetlen gólját Ruud van Nistelrooy lőtte, szokásától eltérően jóval a büntetőterületen kívülről. A hollandnak a második félidő közepén, kevéssel azután, hogy megszerezte a vezetést, akadt még egy nagy helyzete, majd Robinho, gyönyörű cselek után, óriási kapufát lőtt. A Bilbaónak, volt esélye a gólszerzésre, de hol Casillas védet, hol ők nem találták el, jó helyzetben, a kaput.

A másik két madridi csapat, az Atlético Madrid és a Getafe parázs hangulatú meccset vívott a Vicente Calderón Stadionban. Az Atléti Diego Forlan góljával nyert 1-0-ra - nem kevesebb, mint négy kiállítást hozó találkozón.

Előbb az argentin Agüero kapta meg a második sárga lapját, majd a Getaféból állított ki két játékost (Lichtet és a kapus Abbondanzierit, akinek a helyére mezőnyjátékos, Cosmin Contra állt, miután Michael Laudrup edző már kimerítette a cserelehetőségeit), végül a nem sokkal korábban beállt José Antonio Reyes kapott a belépője után egyből piros lapot.

Meglepetés a Villarreal hazai veresége a Betis ellen. A sevillai csapat gólját Capi szerezte, már a 9. percben. Győzött a másik sevillai alakulat is, a Murcia ellen. A Sevilla FC góljai közül kettőt is a góllövőlistát vezető Luis Fabiano szerzett.

A Barcelona folytatta jó hazai szereplését - legalábbis, ami az eredményt illeti. A katalán gárda ugyanis egyáltalán nem futballozott jól. A Deportivo Cristian révén már a 2. percben vezetett, Ronaldinho a félidő végén, az Iniesta által kiharcolt büntetőből egyenlített.

A második játékrész egyetlen gólját Xavi lőtte, Puyol jobb oldali beadása után két méterről passzolta az üres kapuba a kapusról kijövő labdát. Eto'o visszatért, de még közel sincs formában (mitől is lenne?...), ezúttal Messinek sem ment - Ronaldinho volt a legaktívabb.

Spanyol bajnokság, 15. forduló
Szombat
Osasuna-Valencia 0-0
Athletic Bilbao-Real Madrid 0-1
Vasárnap
Villarreal-Betis 0-1
Zaragoza-Espanyol 3-3
Racing-RCD Mallorca 3-1
Almería-Valladolid 1-0
Sevilla-Murcia 3-1
Levante-Recreativo 0-2
Atlético Madrid-Getafe 1-0
Barcelona -Deportivo 2-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 35 pont, 2. Barcelona 31 pont, 3. Atlético Madrid 30, 4. Villarreal 28, 5. Espanyol 27.
Újabb forduló, újabb bizonyíték: az Inter külön klasszist képvisel az olasz A ligában. A bajnoki címvédő könnyen kivégezte a Torinót. Az első gólt Zlatan Ibrahimovic lőtte büntetőből. A svédnek ez volt a 9. bajnoki gólja, de - bármilyen meglepő - szeptember 26. óta nem tudott akciógólt szerezni. A további gólokat Júlio Cruz, Jiménez és Ivan Cordoba szerezték.

Azért Roberto Mancininek is lehet gondja: Jiménez megsérült, "csatlakozott" e tekintetben az Olivier Dacourt, Patrick Vieira, Luis Figo, Dejan Sztankovics, Adriano és Francesco Toldo alkotta kontingenshez.
A Roma nem bírt a gyenge Livornóval. Hat perc alatt kialakult a végeredmény: Daniele De Rossi vezető gólját a spanyol Diego Tristán egyenlítette ki. A római menők közül csak Perrotta és Mexes nem lépett pályára - a döntetlen meglepetés.

A Juventus nehezen gyűjtötte be a három pontot az Atalanta ellen. A találkozó egyetlen gólját a 86. percben a cseh Pavel Nedved lőtte, vagy 30 méterről. A torinói gárda így közelebb lépett a Romához a bajnoki tabellán.

Meglepően jó az Udinese! A friuliai gárda fordulatos mérkőzésen gyűrte le a Sampdoriát. A vendégek a 70. percben még vezettek 2-1-re, de a folytatásban a válogatott csatár, Fabio Quagliarella két gólt is lőtt korábbi klubjának, így az Udinese fordított.

Olasz bajnokság, 15. forduló
Szombat
Lazio-Catania 2-0
Palermo-Fiorentina 2-0
Vasárnap
Inter-Torino 4-0
Livorno-AS Roma 1-1
Juventus-Atalanta 1-0
Udinese-Sampdoria 3-2
Genoa-Siena 1-3
Empoli-Cagliari 4-1
Napoli-Parma 1-0
Január 30.
Reggina-Milan
Az élcsoport: 1. Inter 37 pont, 2. AS Roma 32, 3. Juventus 29, 4. Udinese 28, 5. Fiorentina 24

4

Sima fordulónak ígérkezett, bomba meglepetéseket hozott a német Bundesliga 16. fordulója. A Bayern München - bár az utolsó tíz percben ráadásul emberelőnyben játszhatott - nem tudta legyőzni a kiesőhelyen álló Duisburgot. A bajor gárda így is megőrizte vezető helyét a tabellán, miután a Werder Bremen fordulatos, hét gólt hozó meccsen kikapott Huszti Szabolcs együttesétől, a Hannovertől. A mérkőzés hőse a mesterhármast szerző Mike Hanke, a Hannover csatára volt, de nagyon jól futballozott a Werder nemrégiben a Real Madrid ellen is gólt szerző játékosa, Markus Rosenberg is. Huszti Szabolcs végigjátszotta a mérkőzést - jól. A Hannover 35 év után először győzte le hazai pályán a brémai zöld-fehéreket. A csapat remek ajándékkal kedveskedett az 50. élvonalbeli mérkőzésén dirigáló edzőnek, Dieter Heckingnek. A Werder egyébként tíz veretlen tétmérkőzése után kapott ki.
Hajnal Tamás együttese, a Karlsruhe vendégként döntetlent játszott a Bochummal. A magyar középpályás szerezte meg a KSC első gólját. A sport1.de német internetes honlap szerint Iasvili volt a Karlsruhe legjobbja, Hajnal Tamás előtt.

Német bajnokság, 16. forduló
Péntek
Borussia Dortmund-Bielefeld 6-1
Szombat
Bayern München-Duisburg 0-0
Hannover-Werder Bremen
Hamburg-Energie Cottbus
Bochum-Karlsruhe 2-2
Frankfurt-Schalke 2-2
Stuttgart-Wolfsburg 3-1
Vasárnap
Bayer Leverkusen-Hansa Rostock 3-0
Nürnberg-Hertha BSC 2-1
Az élcsoport: 1. Bayern 35 pont, 2. Werder 33, 3. HSV 31, 4. Leverkusen 30, 5. Hannover 27, 6. Karlsruhe 27.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×