eur:
389.34
usd:
362.13
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A németek az Eb-sorsolás legnagyobb nyertesei - a teljes programmal

Luzernben kisorsolták a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokság menetrendjét. Az alapszakasz slágere az olasz és a francia válogatott újabb találkozója - e két csapat, a hollandokkal és a románokkal "halálcsoportot" alkot. A legjobban alighanem a németek jártak a nagyágyúk közül...

A csoport: A csehek a házigazdák ellen kezdenek

Svájc (Az európai ranglistán: 26.)
Csehország (4.)
Portugália (6.)
Törökország (13.)

Az A csoportba az egyik rendező, Svájc válogatottja mellé a csehek, a törökök és a portugálok kerültek. A rögtönzött esélylatolgatás szerint a portugálok a négyes favoritjai - noha a csehek az európai ranglistán két hellyel előrébb állnak -, míg a másik három gárda körülbelül azonos játékerőt képvisel, a svájciaknál plusznak számítva a hazai pálya előnyét. Érdekes, hogy a 2006-os világbajnokság selejtezőiben a svájciak és a törökök találkoztak, a balkáni válogatott aztán az utolsó meccsén, a svájciak elleni botrány miatt nem játszhatott hazai pályán az Eb-selejtezők felén. A portugál és a portugál "személyében" két olyan csapat került a kvartettbe, amely a legutóbbi, a 2004-es kontinensbajnokságon egyaránt bejutott az elődöntőbe. (Sőt, a portugálok ezüstérmet nyertek.)

B csoport: A németek boldogok lehetnek

Ausztria (43.)
Horvátország (8.)
Németország (3.)
Lengyelország (16.)


Az osztrákok ennél jobb sorsolást el sem tudtak volna képzelni maguknak, noha a papírforma alapján a németek ellen nincsen túl sok esélyük. A másik kettő ellenben hasonló játékstílust, s csak alig valamivel nagyobb játékerőt képvisel. Joachim Löw válogatottja kiemelkedik a négyesből - alighanem kamatozott, hogy a Nationalelf maga elé engedte müncheni vereségével a cseheket a selejtező-csoportban. A lengyelek ellen hagyományosan jó a mérlege, a világbajnokságon sem okozott gondot a keleti szomszéd legyőzése, a meccs simább volt, mint amit az eredmény mutat (1-0). Közhelyszerű, de kötelező megemlíteni: Miroslav Klose és Lukas Podolski lengyel születésűek - s egyáltalán nem biztos, hogy csak ők ketten mondhatják majd ezt el magukról a tornára nevezett német keretben. A horvátokkal már nehezebb a dolga a németeknek, egy gólnál többel még soha nem sikerült legyőzni őket, miközben még él bennük az 1998-as világbajnokság emléke, a lyoni 0-3...

C csoport: "Amnesztiát" Trezeguet-nek, gyerünk, Totti!

Hollandia (7.)
Olaszország (1.)
Románia (11.)
Franciaország (5.)


Az olaszok és a franciák megint összeakadtak - miként, hogy csak az utóbbi tíz évet vegyük, az 1998-as világbajnokság negyeddöntőjében, a 2000-es Európa-bajnokság döntőjében, a 2006-os világbajnokság fináléjában, s nem utolsósorban a mostani Eb-selejtező-sorozatban. A Squadra Azzurra, e találkozókon, a rendes játékidőben, egyszer sem tudta legyőzni a Kékeket. Az olaszok jól tennék, ha máris üzennének a válogatottságot lemondott csillagukért, Francesco Tottiért! Azt meg egyenesen nem érti az ember, hogy Raymond Domenech, a francia szövetségi kapitány miért nézi levegőnek David Trezeguet-t. Végtére is: az olasz bajnoki góllövőlista éllovasánál jobban senki nem tudja, hogyan lehet "legyőzni" az olasz védőket... A hollandok szövetségi kapitánya, Marco van Basten sem volt felhőtlenül boldog a sorsolás után, még annak sem örült, hogy ismét találkozhat egykori játékostársával, Roberto Donadonival, az olaszok szövetségi kapitányával. Az Oranjénak pechje van: a németországi világbajnokság után itt is "sikerült" a legnehezebb csoportba kerülni. Érdekes: a kvartett minden tagjának jut egy olyan ellenfél, amelyikkel a selejtezőkben is találkozott, hiszen a holland és a román csapat is egy csoportban volt.

D csoport: A csapategység dönt, vagy az egyéniségek?

Görögország (9.)
Svédország (17.)
Spanyolország (2.)
Oroszország (15.)


Egyetlen változatással (a portugálok helyére a svédek kerültek) ugyanez a csoport létrejött a portugáliai Eb sorsolásán is. Akkor a spanyolok és az oroszok kiestek - s nem kizárt, hogy mindez megismétlődik. Főleg, ha a görögök és a svédek a csapatjátékra épített futballja, s nem az egyénileg jobban képzett spanyolok stílusa érvényesül. Itt is akad két válogatott, amelyik csoporttárs volt a selejtezőkben: a spanyol és a svéd.Az Európa-bajnokság mérkőzései

A csoport

Június 7., 18.00 Svájc-Csehország Bázel
Június 7., 20:45 Portugália-Törökország Genf
Június 11., 18.00 Csehország-Portugália Genf
Június 11., 20:45 Svájc-Törökország Bázel
Június 15., 20:45 Svájc-Portugália Bázel
Június 15., 20:45 Törökország-Csehország Genf

B csoport

Június 8., 18.00 Ausztria-Horvátország Bécs
Június 8., 20:45 Németország-Lengyelország Klagenfurt
Június 12., 18.00 Horvátország-Németország Klagenfurt
Június 12., 20:45 Ausztria-Lengyelország Bécs
Június 16., 20:45 Lengyelország-Horvátország Klagenfurt
Június 16., 20:45 Ausztria-Németország Bécs

C csoport
Június 9., 18.00 Románia-Franciaország Zürich
Június 9., 20:45 Hollandia-Olaszország Bern
Június 13., 18.00 Olaszország-Románia Zürich
Június 13., 20:45 Hollandia-Franciaország Bern
Június 17., 20:45 Hollandia-Románia Bern
Június 17., 20:45 Franciaország-Olaszország Zürich

D csoport
Június 10., 18.00 Spanyolország-Oroszország Innsbruck
Június 10., 20:45 Görögország-Svédország Salzburg
Június 14., 18.00 Svédország-Spanyolország Innsbruck
Június 14., 20:45 Görögország-Oroszország Salzburg
Június 18., 20:45 Görögország-Spanyolország Salzburg
Június 18., 20:45 Oroszország-Svédország Innsbruck

Negyeddöntő

Június 19., 20:45 A1-B2 (Negyeddöntő 1) Bázel
Június 20., 20:45 B1-A2 (Negyeddöntő 2) Bécs
Június 21., 20:45 C1-D2 (Negyeddöntő 3) Bázel
Június 22., 20:45 D1-C2 (Negyeddöntő 4) Bécs

Elődöntő

Június 25., 20:45 N1 győztese-N2 győztese Bázel
Június 26., 20:45 N3 győztese-N4 győztese Bécs

Döntő

Június 29., 20:45 Az elődöntő győztesei Bécs

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×