eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Vörösök a Barcelona és a Chelsea testén át Athénig jutottak - videókkal

Nem sokan hittek abban, hogy a Liverpool 2007. május 23-án BL-döntőt játszhat Athénben. Ám egyáltalán nem érdemtelenül léphet pályára a görög fővárosban Rafa Benítez csapata: kiverte a sorozat megkezdése előtt a legesélyesebbnek vélt két csapatot, a Barcelonát és a Chelsea-t.

A Liverpool - a Premiershipben elért helyezése alapján - selejtezőre kényszerült a 2006-2007-es Bajnokok Ligája-sorozatban. Az izraeli Maccabi Haifa egyáltalán nem tűnt nehéz ellenfélnek - ám az Anfield Roadon, Mark González góljával, éppen csak, hogy nyerni tudott Rafa Benítez csapata. A visszavágón Crouch vezetést szerzett, de a haifai csapat kiegyenlített, s egy újabb gólja a hosszabbítást jelentette volna. Ám a Vörösök megúszták.

A csoportbeosztás nehezebbnek tűnt, mint amilyen feladat végül jutott Rafa Benítez legénységének. A Liverpool és a PSV kiemelkedett a kvartettből. A Pool Eindovenben 0-0-val kezdett, majd megverte otthon 3-2-re a Galatasarayt, s idegenben 1-0-ra a Bordeaux-t. Peter Crouch a négy gólból hármat is szerzett - elsősorban ő volt a hőse annak, hogy a Liverpool leszakította török és francia vetélytársát.



A csoportkör második fele is jól indult: a Bordeaux elleni, hazai 3-0 (Luis García két, s Gerrard egy góljával) már meghozta a továbbjutást.



A PSV elleni hazai 2-0 döntött a csoportelsőségről is, így a Galata elleni, isztambuli mérkőzésnek már nem volt jelentősége. Az enyhén szólva tartalékos Liverpool 3-2-re kikapott 2005-ös BL-győzelme színhelyén, de ez semmit sem számított. A Barcelona eddig csak egyetlen angol csapattól kapott ki a Nou Campban (még 1976-ban, éppen a Liverpooltól), ráadásul hazai pályán 2003 áprilisa óta veretlen volt a Bajnokok Ligájában. A katalán csapat kétségtelenül észlelhető hullámvölgye ellenére is esélyesebb volt a 2005-ben BL-győztes Vörösök ellen a Nou Campban. Rafa Benítez gárdája azonban okos taktikát választva, s az első félidő nehéz perceit egy góllal megúszva, nagy meglepetésre, előnyt szerzett a visszavágóra.



Az Anfield Roadon a Liverpool - bár elveszítette hazai veretlenségét a BL-ben - kiverte a címvédőt: az első félidő a hazaiaké, a második a Barcelonáé volt, utóbbiban Ronaldinho tiszta helyzetből a kapufára vágta a labdát. Utólag ez már egyetlen Liverpoolit sem érdekelt: az idény leginkább boldogító vereségével továbblépett a csapat.

A negyeddöntőben olyan ellenfelet kapott a Liverpool, amellyel már a csoportmérkőzések során találkozott: a holland PSV-t. Ronald Koeman, aki tavaly még a Benfica edzőjeként megtréfálta a Vörösöket, ezúttal semmit sem tehetett a Pool ellen. A PSV már az első mérkőzésen elveszítette minden reményét a továbbjutásra, miután a Liverpool - remek játékkal - 3-0-ra nyert a Philips-stadionban. Legalább olyan jól játszottak a Vörösök, mint amennyire gyenge volt a PSV védelme.



A visszavágóra nem maradt izgalom, Rafa Benítez még azt is megtehette, hogy Carraghert, Gerrardot és Mascharanót pihenteti, Kuyt pedig eltiltása miatt nem játszott. Így is nyert a Pool, kettős győzelemmel továbblépve.

Az elődöntőben megismétlődött a 2005-ös párharc: a Chelsea és a Liverpool csatája. Az első mérkőzést megnyerték a Kékek - megérdemelten.



A második találkozó azonban a Vörösöké volt. A Liverpool az első félidőben sokkal többet birtokolta a labdát, s szinte a mérkőzés egyetlen váratlan húzásából (Steven Gerrard egy bal oldali szabadrúgásból nem kanyarított a kapu elé, hanem legurította a labdát Daniel Aggernek, aki a tizenhatos előteréből a jobb alsó sarokba lőtt) ledolgozta a hátrányát.

Ezt követően a felek elsősorban a biztonságra ügyeltek - noha a 120 perc alatt a Liverpoolnak akadt több gólhelyzete. Kuyt a kapufára fejelt, egyszer a hálóba is lőtt, éppen csak lesről indulva, majd a 120. percben nem eléggé helyezett lövését Cech szépen védte. Peter Crouch is fejelhetett egyet gólhelyzetből, a cseh kapus azt is védte.

A 120 perces csata tizenegyes-párbajba torkollott: ezt a Liverpool 4-1-re megnyerte. Elsősorban Pepe Reinának köszönhetően: a kapus két lövést is hárított. A Liverpool FC, három éven belül másodszor, bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×