eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Negatív olimpikonok Torinóban

Negatív eredményt hozott a torinói téli játékok résztvevőin elvégzett első 161 doppingteszt. Az olimpia előtt a zéró tolerancia jegyében összesen 1200 ellenőrzést terveztek.

Eddig senki nem bukott meg a doppingvizsgálaton a torinói téli olimpián. A Nemzetközi Olimpia Bizottság erről az első 161 doppingminta ellenőrzése után tájékoztatott.

A mintákat versenyen kívül vették le az ötkarikás falu január 31-i megnyitása óta. A NOB összesen 1200 szűrést tervez Torinóban, ez 72 százalékkal több, mint a 2002-es Salt Lake City-i játékokon.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a megnyitó előtt is hangsúlyozta, hogy a elvük továbbra is a zéró tolerancia a tiltott szerek esetében, ezért is lesz több teszt Torinóban.

A rajt előtt összesen 12 északi síző versenyzési jogát függesztették fel, mert a sportolók szervezetében a megengedettnél magasabb a vörösvértestek aránya (az úgynevezett hematokrit-szint). Rogge hangsúlyozta, hogy ez nem dopping-, hanem egészségi kérdés.

A magas hematokritszint önmagában nem számít doppingolásnak, ugyanakkor arra utalhat, hogy esetleg tiltott szernek minősülő eritropoetinnel (EPO) élt a versenyző. A szabályok szerint ilyen esetben kötelező pihenőt tartani.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×