eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay.com

Látóhatáron egy újabb üzemanyagár-sapka - a nap hírei

A holnapi kormányülésen beavatkozást javasol az üzemanyagárakba a nemzetgazdasági miniszter. Lassít a kamatcsökkentési ütemen a monetáris tanács. Jóváhagyta az ukrán termékek vám- és mennyiségi korlátozás nélküli behozatalának meghosszabbítását az Európai Parlament. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A holnapi kormányülésen beavatkozást javasol az üzemanyagárakba a nemzetgazdasági miniszter, hogy azok egy szinten legyenek a régiós árakkal. Nagy Márton az Index kérdésre válaszolva úgy vélte: ez nem jelent majd gondokat az ellátásban. A KSH szerint a magyar benzin és a dízel ára is a régiós átlagár fölött van, előbbi 20, utóbbi 31 forinttal.

Időszakos karbantartás indult a Mol százhalombattai finomítójában, a munkálatok a tervek szerint június 24-ig tartanak. A Portfólió felidézte, hogy 2022 júliusában ellátási zavarokhoz vezetett, hogy az üzemanyagárstop idején kellett leállítani karbantartásra a Dunai finomítót.

A monetáris tanács mai ülésén 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MNB alelnöke közölte: óvatos és türelmes megközelítést tartanak szükségesnek a kamatpolitikában. Virág Barnabás úgy fogalmazott: áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről.

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK 15 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók 48,9 milliárd forintnyi ajánlatából 32 milliárd forintot fogadott el az ÁKK.

A jövő évi uniós költségvetés elkészítése mellett Magyarország a versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is nagy hangsúlyt fektet majd – mondta a pénzügyminiszter, aki hivatalában fogadta az Európai Unió tanácsának főigazgatóját. A tárcavezető kiemelte: a magyar elnökség idején válaszokat kell találni az Európai Unió versenyképességének növelésére.

Turisztikai versenyképességet erősítő támogatási program indul 15 milliárdos keretösszeggel – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton elmondta: a 3 pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása.

Újra nőtt a tankerületek adóssága, a legnagyobb, 340 milliós tartozást a Belső-Pesti Tankerületi Központ halmozta fel. A 2. helyen a Mátészalkai 193 millió, a 3. helyen pedig a Váci Tankerületi Központ áll 177 millió forintos adóssággal – értesült a Népszava.

A költségkövető finanszírozást tartaná megoldásnak a kórházak adósságproblémáira az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a probléma abból is fakad, hogy az állam nem valós áron finanszírozza az egészségügyi ellátást. Az MSZP a GDP-arányos egészségügyi kiadásokat a jelenlegi 4,4-ről l 7 százalékra emelné.

BKK-BKV csoport munkatársai számára is biztosítaná az országbérletet a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán úgy fogalmazott: nem helyes, hogy Budapest főpolgármestere nemtörődömség miatt elfeledkezne 15 ezer emberről.

A magyarországi kínai rendőrök és katonák miatt, a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte a Momentum alelnöke. Tompos Márton főként arra kíváncsi, hogy a kínai rendőrök milyen jogosultságokkal bírnak, milyen adatokhoz férnek hozzá és ki fedezi az ittlétüket.

Újabb légi járat indul Magyarország és Kína között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Pekingben. A körülbelül 13 milliós lakosságú Hszian, Pekingtől mintegy 900 kilométerre délnyugatra fekszik és fontos ipari, pénzügyi központ. A tárcavezető elmondta azt is: 6 ezer milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, így mintegy 25 ezer új munkahely jön létre.

A gázárak csökkenésére számít az Európai Bizottság. A testület elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta: a gázárak várhatóan csökkennek, annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz globális kínálata emelkedik.

Jóváhagyta az ukrán termékek vám- és mennyiségi korlátozás nélküli behozatalának meghosszabbítását 2025. június 5-ig az Európai Parlament. A rendeletet az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia. A testület emellett megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az unió piacáról.

Az Európai Parlament jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a hibás termékeket azok cseréje helyett. Ezt az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, a tagállamoknak pedig 2 évük lesz a szabályok átültetésére.

Minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt a brit kormány Ukrajnának. Az 500 millió font értékű új segélyprogramot Rishi Sunak miniszterelnök jelenti be lengyelországi látogatásán.

A dél-ukrajnai Odesszában 7 ember megsebesült orosz drónok támadásában. Találat érte a fővárost, Kijevet is. Eközben az ukrán külügyminiszter az X közösségi portálon azt írta: a külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt a haza iránti kötelezettségei alól, ezért felfüggesztik a konzuli szolgáltatásokat a külföldön tartózkodó katonaköteles férfiak számára.

Az Európai Parlament jóváhagyta, hogy vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek. A tartózkodás célja üzleti út, turizmus vagy családlátogatás lehet, munkavállalás nem. A rendelet mintegy 120 ezer koszovói szerbet érint.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×