eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Garázdaság miatt nyomoz a rendőrség a paprikasprayt szétfújó ellen - hírösszefoglaló

Garázdaság miatt nyomoz a rendőrség, miután valaki paprikasprayt fújt ki a 2-es metrón. A tudomány és az oktatás szabadságáért demonstráltak hallgatói csoportok Budapesten. Sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről a Brexit-tárgyalásokon. A nap hírösszefoglalója.

Ismeretlen tettes ellen, garázdaság miatt nyomoz a rendőrség, miután valaki paprikasprayt fújt ki a 2-es metrón. A vonalon kora délután történt az incidens, ami miatt a szerelvény a Stadionok és a Keleti pályaudvar között állt meg, és az utasokat a katasztrófavédelem menekítette ki az alagútból. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője közölte: 20 embert kellett köhögés és könnyezés miatt megvizsgálni, de egyiküknél sem volt szükség orvosi ellátásra

A tudomány és az oktatás szabadságáért demonstráltak hallgatói csoportok Budapesten. A szervezők felszólították a kormányt, hogy írja alá a szerződést a Közép-Európai Egyetem Budapesten maradásáról, ne avatkozzon bele a felsőoktatásba és a kutatásba, valamint biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőségeket. Tamás Gáspár Miklós filozófus, a CEU oktatója Magyarország szégyenek nevezte az egyetem elkergetését és a társadalmi nemek szak megszüntetését.

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását a Moody's. Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata. A Moody's indoklása szerint továbbra is erőteljesek a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásai. A cég előrejelzése szerint a magyar GDP az idén 4,3 százalékkal, 2019-ben 3,4 százalékkal nő.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár várakozása szerint az ágazat az idén is jelentős mértékben járulhat hozzá a GDP növekedéshez. Feldman Zsolt az agrárgazdasági kamara balatonfüredi konferenciáján kifejtette: a tavalyinál jobb volt a kukorica- és a repcetermés, almából pedig a rekordot közelíti az idei mennyiség. Hangsúlyozta: az agrártárca sikerként értékeli az állattenyésztés helyzetének stabilizálását.

A Magyar Orvosi Kamara szerint ezermilliárd forintból rendezni lehetne az egészségügy helyzetét. Éger István elnök a köztestület helyzetjelentését ismertetve elmondta: megtorpant a megígért bérfelzárkóztatási folyamat, az intézményi adósságállomány évről évre újra termelődik, és mértéke már meghaladta az 50 milliárd forintot. A kamara elnöke azt is kiemelte, hogy soha nem volt annyi betöltetlen háziorvosi és fogorvosi praxis, mint most, és sok helyen nincsenek meg a gyógyításhoz szükséges személyi és tárgyi minimumfeltételek.

Magyarország még adós a málenkij robot minden részletének pontos tisztázásával - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja alkalmából az Óbudán felállított központi emlékműnél tartott megemlékezésen kiemelte: 1944-45-ben több mint 100 ezer embert vittek el a Kárpát-medencéből és harmaduk soha nem tért vissza.

Sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről a brit uniós kilépésről zajló tárgyalásokon - jelentette be a spanyol miniszterelnök. Pedro Sánchez közölte: így már Madrid is kész támogatni a Brexitről kötendő megállapodást, amelyet várhatóan vasárnap írnak alá az Európai Unió vezetői.

Ausztriában Pamela Rendi-Wagnert választotta elnökévé a Szociáldemokrata Párt. A politikus az első nő, aki a 130 éves SPÖ élére került. Az új pártelnök céljának nevezte, hogy ő legyen az első nő a kancellári székben.

Párizsban könnygázt is bevetettek a rendőrök, hogy feloszlassák a Champs-Elysées sugárúton randalírozó tömeget. Az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárga mellényesek közé keveredő mintegy száz szélsőséges rátámadt a rendőrökre.

Olaszországban másfél milliárd euró, csaknem 500 milliárd forint értékű vagyon lefoglalását kezdték meg a hatóságok egy maffiaellenes eljárásban. A főként cégekből, szállodákból, vendéglátóipari egységekből álló vagyonelemek egy turisztikai vállalatcsoporthoz tartoznak, amelynek korábbi tulajdonosa az ügyészség szerint a maffiához köthető.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×