eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Történelmi emlékhelyet avattak Pócspetriben – napi hírösszefoglaló

Történelmi emlékhellyé nyilvánította a pócspetri községházát a kormány. Felszólította a kormányt a Demokratikus Koalíció, hogy a nemzeti bank nyereségét a devizakárosultak megsegítésére fordítsa. Spanyolországban beiktatták hivatalába az új kormányfőt. A nap hírösszefoglalója.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ma olyan országban élünk, ahol a szabadság számunkra adottság, amelyet a diktatúrák elleni küzdelmükben hősi halált haltaktól kaptunk örökül. Gulyás Gergely az 1948-as év legnagyobb politikai pereként ismert Pócspetri-ügy 70. évfordulója alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben rendezett ünnepségen beszélt erről. Latorcai János, az országgyűlés alelnöke bejelentette: a most hivatalba lépett kormány történelmi emlékhellyé nyilvánította a pócspetri községházát, ahonnan a hét évtizeddel ezelőtti események elindultak.

Felgyorsítja az állam a szakközépiskola-szakgimnázium fejlesztési programját - közölte az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban elismerte, hogy elavult az intézmények infrastruktúrája. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztések forrásai biztosítottak.

A devizakárosultak megsegítésére és a kilakoltatások megelőzésére szólította fel a kormányt a nemzeti bank tavalyi 38 milliárd forintos nyereségéből a Demokratikus Koalíció. Varju László, az ellenzéki párt alelnöke elmondta: a jegybanknak a gazdaságot kellene segítenie, nem pedig nyereségre törekednie, de ha már nyeresége van, akkor azt ne az alapítványaira fordítsa, hanem az emberek javára. A Fidesz úgy reagált, hogy Gyurcsány Ferenc kormánya kergette devizahitelekbe az embereket.

Az LMP szerint nem szolgálja a nemzeti érdekeket a kabinet külgazdasági politikája, amely minél több szabadkereskedelmi megállapodás megkötését tartja kívánatosnak. Ungár Péter országgyűlési képviselő kijelentette: az LMP álláspontja az, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás a szegény országokat szegényebbé, a gazdagokat gazdagabbá teszi.

A kormányalakítást követően tovább erősödött a Fidesz-KDNP támogatottsága - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. A Magyar Idők számára készített kutatás szerint a kormánypártok a választásokon megszerzett 2 millió 600 ezer fős táborukat mintegy 400 ezer fővel tudták bővíteni két hónap alatt. Eközben a teljes felnőtt népesség körében a Jobbik támogatottsága 11 százalék, az MSZP 6 százalékon áll. A DK és az LMP népszerűsége egyaránt 3-3 százalékos. A Momentum Mozgalom 2, a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékkal rendelkezik.

Budapesten tartotta éves kongresszusát az Európai Úszó Szövetség. A Duna Arénában 52 tagország delegáltjai előtt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: 2017-ben minden idők legjobb vizes világbajnokságát sikerült megrendezni, míg most kiemelkedő fontosságú sportdiplomáciai esemény házigazdája lehet a magyar főváros. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy Budapest népszerűségének növekedéséhez nagymértékben hozzájárultak az elmúlt évek rangos sporteseményei is.

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's. A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású, stabil kilátással. A Standard & Poor's februárban, a Fitch Ratings pedig márciusban erősítette meg Magyarország devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű államadósságának befektetésre ajánlott besorolását.

Előrehozott parlamenti választást tartanak vasárnap Szlovéniában. A rendkívüli voksolást a kormányfő lemondása miatt kellett kiírni. Miro Cerar amiatt távozott, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kabinet egyik tervezett nagyberuházásáról szeptemberben rendezett népszavazás eredményét, mert a ljubljanai kormány állami pénzből finanszírozta a kampányt.

Spanyolországban letette hivatali esküjét Pedro Sánchez új miniszterelnök VI. Fülöp király előtt. A Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárát pénteken választotta kormányfővé a parlament azzal, hogy megvonta a bizalmat konzervatív néppárti elődjétől, Mariano Rajoy-tól.

Továbbra is Katalónia függetlenné válását tartja céljának az országrész új elnöke. Quim Torra kormányának hivatalba lépésével Katalónia hét hónap után kikerült a spanyol központi kabinet közvetlen irányítása alól, amelyet Madrid a tavaly októberi alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás és a katalán függetlenség kikiáltása miatt rendelt el.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×