eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Uncut velvia slide film.
Nyitókép: blackwaterimages/Getty Images

Emberi jogi díjat kapott Rubi Anna dokumentumfilmje Szarajevóban

A játékfilmes verseny fődíját Emanuel Parvu román rendező  alkotása nyerte el.

Rubi Anna Az életed nélkülem című dokumentumfilmje nyerte el az emberi jogi díjat a pénteken befejeződött 30. Szarajevói Filmfesztiválon. A film arra keresi a választ, mi történik a fogyatékkal élő gyerekkel, ha az őt ápoló szülő meghal

Az augusztus 16. és 23. között megrendezett boszniai filmfesztiválon 70 országból és régióból több mint 240 filmet tűztek műsorra. A fesztivál Szarajevó Szíve-díjait a péntek esti záróceremónián vehették át a győztes alkotók.

A legjobb film díját Emanuel Parvu Három kilométer a világ végéig című, egy meleg kamaszról szóló drámája kapta, amely a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált.

A legjobb rendezőnek járó elismerést a görög Jorgosz Zoisz nyerte el Arcadia című filmjéért - olvasható a fesztivál honlapján.

A legjobb dokumentumfilm díját Olga Csernih ukrán rendező A Picture to Remember című, az ukrajnai háborút egy család három női generációjának szemszögéből bemutató alkotásának ítélte oda a zsűri. A kategória Emberi Jogi-díját pedig Rubi Anna Az életed nélkülem című filmje nyerte el, amely egy anya és sorstársai küzdelmét mutatja be azért, hogy súlyosan fogyatékos gyermekeik, akiket évtizedek óta gondoznak, lakóotthonba költözhessenek, amikor ők már nem tudnak gondoskodni róluk.

Grosan Cristinát a fesztivál CineLink programjában, a román-cseh koprodukciós Angelmaker (Angyalcsináló) című, egy méregkeverő bábáról szóló sorozattervéért díjazta a szakmai zsűri.

A Szarajevói Filmfesztiválon idén adták át első ízben a környezettudatosságért járó különdíjat, amelyet a fesztivál az ENSZ Fejlesztési Alapjával (UNDP) együttműködve alapított. Az elismerést Zlatko Pranjic és Nanna Frank Moller kapta meg The Sky Above Zenica című dán és bosznia-hercegovinai koprodukcióban forgatott, levegőszennyezésről szóló dokumentumfilmjéért.

Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Olyat tett Kína az oroszokkal, ami miatt már a nyugati szövetségesek is aggódnak

Olyat tett Kína az oroszokkal, ami miatt már a nyugati szövetségesek is aggódnak

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (angol rövdítéssel: PLA) delegációja, amelyet Li Csiaoming szárazföldi erők parancsnoka vezetett, csütörtökön érkezett Moszkvába tárgyalásokra, miközben Kína miniszterelnöke, Li Csiang elhagyta a várost a szomszédos Fehéroroszország felé. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a két fél között protokolláris találkozó zajlott le, amelyen részt vett Alexander Fomin altábornagy, az orosz védelmi miniszter helyettese és Li Csiaoming altábornagy. A nyugati szövetségesek azonban arra gyanakodnak, hogy Kína fokozottabb segítséget nyújthat az oroszok ukrajnai műveleteihez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 22. 12:18
×
×
×
×