eur:
396.99
usd:
370.94
bux:
71335.58
2024. június 27. csütörtök László
2015. november 5-én Londonban készített kép Donald Sutherland kanadai színészről, aki 2024. június 20-án, 88 éves korában Miamiban elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Elhunyt Kelly egyik hőse - Donald Sutherland 88 éves volt

88 éves korában elhunyt Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

A halálhírt a színészlegenda szintén színészi pályára lépett fia, Kiefer Sutherland közölte a közösségi médiában.

"Személyesen úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt" - írta Kiefer Sutherland az X-en.

"Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, légyen az jó, rossz, vagy rút.

Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett és az ember ennél nem kívánhat többet" - tette hozzá.

Donald Sutherland az Atlanti-óceán partján fekvő Saint John városában született, Kanadában. A közeli Bridgewater nevű kisvárosban nőtt fel. Már tizennégy évesen rádiósként dolgozott. A torontói egyetem mérnökhallgatójaként lépett be az intézmény színjátszó csoportjába, és az elismerő vélemények hatására döntött úgy, hogy kipróbálja a színészi pályát. A Londoni Zenei és Drámai Akadémia elvégzése után egy skóciai repertoárszínház tagja volt, s kezdett epizódszerepeket kapni televíziós sorozatokban.

A filmvásznon 1964-ben mutatkozott be az Élőhalott kastélya című olasz horrorfilmben. A világhírnevet azonban Hawkeye Pierce szerepe hozta meg számára Robert Altman M.A.S.H. című filmjében, amelyben Elliott Goulddal fergeteges párost alkottak.

Hat évtizedes filmes pályafutása során olyan filmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, Az éhezők viadala, a Klute, a Kelly hősei, a Tű a szénakazalban, illetve a négy Oscarral elismert Átlagemberek.

Pályafutása elismeréseként 2017-ben Oscar-életműdíjat kapott. Elnyerte az Emmy-díjat és két Golden Globe-díjat is átvehetett.

Sutherland öt gyermeke közül néhányan szintén színészi pályára léptek, az Emmy- és Golden Globe-díjas Kiefer Sutherlandet jól ismeri a közönség egyebek mellett a 24 vagy A kijelölt túlélő című népszerű sorozatokból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Drasztikus döntést mérlegel Joe Biden: amerikaiak mehetnek Ukrajnába, Kijev hatalmasat nyerhet a veszélyes játszmán

Drasztikus döntést mérlegel Joe Biden: amerikaiak mehetnek Ukrajnába, Kijev hatalmasat nyerhet a veszélyes játszmán

A Biden-kormány jelenleg azt mérlegeli, hogy feloldja a „katonai magánvállalatok” Ukrajnába küldésére kihelyezett de facto tilalmat. Mivel ez az információ már kiszivárgott az amerikai sajtóba, jó esély van rá, hogy a jelenlegi adminisztráció meg is hozza a háború elején még elképzelhetetlen döntést. A katonai magánvállalatok ebben az esetben olyan cégeket jelentenek, amelyek harcjárművek, haditechnikai eszközök karbantartásával foglalkoznak, de hosszabb távon ennél többről is szó lehet. A döntés Ukrajnának hatalmas segítséget jelenthet, de a háborút jó eséllyel tovább eszkalálja majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×