eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A nemzeti ünnep tiszteletére feldíszített Magyar Nemzeti Múzeum épülete esti díszkivilágításban 2021. március 13-án. A koronavírus-járvány miatt elmaradnak a március 15-ei ünnepségek, csak a zászlófelvonást tartják meg reggel 8 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megkezdődhet a nagy múzeumok összevonása

Hat nagy budapesti intézményt érintenek a változások.

Egy április másodiki törvénymódosító javaslat alapján megkezdődhet a már korábban is lebegtetett, több fontos múzeumot érintő összevonás. Az erről szóló módosítót – számos másikkal együtt – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, előadója Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A javaslat a már létező, muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvényt egészítené ki azzal, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum a jövőben Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központként (MNM KK) működik tovább, integrálva a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat - írta a hvg.hu.

Mint a javaslatból kitűnik, az MNM KK lesz a beolvasztott intézmények jogutódja azzal, hogy az intézmények az MNM KK tagintézményként, e minőségük feltüntetésével, nevüket megőrizve működnek tovább.

A tagintézményvezetők addigi határozott idejű jogviszonya határozatlan idejű munkaviszonnyá alakul, a munkáltatói jogkör gyakorlója az MNM KK vezetője lesz. A munkabér összege megegyezik a határozott idejű vezetői kinevezésben meghatározott munkabérrel. Az intézményvezetőket az MNM KK elnöke a miniszter jóváhagyásával nevezi ki és menti fel.

Az általános indoklásban egy hosszabb szöveges rész is olvasható az integráció melletti érvekről. Eszerint azért van rá szükség, hogy növeljék a versenyképességet és közgyűjteményi rendszer hatékonyságát, fokozzák az intézmények közti együttműködést, illetve hogy a tevékenységeiket összehangolják.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×