eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Csokoládéból készített, aranybevonatos Oscar-szobrocska az Oscar-díjak 95. átadási ünnepségét követő kormányzói bál menüjét bemutató sajtótájékoztatón Los Angelesben 2023. március 7-én, öt nappal az Oscar-gála előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Brahman

Magyar esély a mai Oscar-gálán

Ma este adják át az amerikai filmakadémia díjait a Los Angeles-i Dolby Színházban. Az Oscar-jelöltek között van Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film díszletberendezője is a legjobb produkciós tervezés kategóriában.

A Magyarországon forgatott Szegény párák a legjobb film Oscarjáért is versenyben van az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer és a Téli szünet című produkciókkal együtt.

A legtöbb, 13 jelölést a Christopher Nolan rendezésében készült Oppenheimer kapta az amerikai filmakadémiától. Az atombomba atyjaként is emlegetett elméleti fizikusról szóló életrajzi dráma címszereplője, Cillian Murphy és mellékszereplője, Robert Downey Jr. a színészi kategóriákban nyerhet díjat, Nolan pedig a rendezői mezőny favoritja.

Idén az Oscarra jelölt rendezők között egy nő szerepel, Justine Triet, az Egy zuhanás anatómiájának francia alkotója.

A kategóriában még Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Jórgosz Lánthimosz (Szegény párák) és Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület) kaphat Oscart.

A brit Glazer filmje, amelyet Steven Spielberg az 1993-ban készült Schindler listája óta a legjobb holokausztdrámának nevezett, a nemzetközi film díjára is esélyes. Ebben a mezőnyben az olasz Io Capitano, Wim Wenders Japánban forgatott Tökéletes napok című filmje, valamint A hó társadalma című spanyol és A tanári szoba című német film indul az Oscarért.

A 96. Oscar-díjátadó ceremónia házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja a gála közönségét. Az élő közvetítést több mint 200 ország és térség közönsége láthatja, a magyar nézők a Disney+ steramingszolgáltató programjában hétfőn hajnalban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 17:58
×
×
×
×