eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Los Angeles, 2017. február 23.A gála díszleteként használt Oscar-szobrok Los Angelesben 2017. február 22-én, négy nappal az Oscar-díjak 89. átadási ünnepsége előtt. (MTI/EPA/Mike Nelson)
Nyitókép: MTI/EPA/Mike Nelson

Oroszország bojkottálja az Oscar-gálát

Nem neveznek filmet a gálára, a helyi nevezőbizottság vezetője lemondott a döntést követően.

Az orosz filmakadémia elnöksége úgy döntött, hogy nem jelöl nemzeti filmet az amerikai filmművészeti és filmtudományi akadémia 2022-es Oscar-díjára – áll az orosz akadémia hétfői közleményében. Az orosz jelölőbizottság elnöke kedden ugyanakkor levélben jelentette be, hogy lemond, miután a háta mögött törvénytelen döntést hoztak meg. A TASZSZ hírügynökség közzétette levélben arról írt Pavel Csuhaj, hogy az orosz filmakadémia vezetősége egyoldalúan döntött.

A Szovjetunió összeomlása óta nem bojkottálta Oroszország a nagy presztízsű filmes gálát a The Guardian cikke szerint. Oroszország korábban egyszer nyerte el a legjobb nemzetközi játékfilmnek járó díjat, amelyet korábban legjobb idegen nyelvű filmnek neveztek,

1994-ben a Csalóka napfény című filmmel.

Nyikita Mihalkov rendezése a Vörös Hadsereg tisztjéről és feleségéről szól, akiknek életét megzavarja egy volt szerető visszatérése a sztálini elnyomás idején, 1936-ban. A 76 éves Mihalkov, aki az Orosz Filmművészek Szövetségének vezetője, azóta Vlagyimir Putyin orosz elnök elkötelezett támogatójává és az ország egyik leghangosabb háborúpárti személyiségévé vált.

Mihalkov korábban a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Oroszországnak semmi haszna nem származik az idei Oscar-díjkiosztón való részvételből, ehelyett azt javasolta, hogy hozzanak létre egy egyenértékű díjat a posztszovjet térség országai számára.

"Úgy tűnik számomra, hogy egyszerűen nincs értelme olyan filmet választani, amely Oroszországot képviseli egy olyan országban, amely a valóságban jelenleg tagadja Oroszország létezését" – mondta.

A legutóbbi két orosz film, amelyet a legjobb nemzetközi játékfilmnek jelöltek, a Leviatán és a Szeretet nélkül volt, 2014-ben illetve 2017-ben, Andrej Zvjagincev rendezőtől. Mindkét film az ország politikai kérdéseit, köztük a korrupciót és az ortodox egyház szerepét tárgyalta, amivel nagy port kavart Moszkvában.

A politika a kultúrába is beleszól

Ukrajna orosz megszállása még jobban megosztotta az ország kulturális életét, számos neves rendező emigrált az események hatására. Köztük volt Kantemir Balagov és Kira Kovalenko, két ígéretes fiatal rendező, akiknek filmjeit 2019-ben és 2021-ben Oscar-díjra jelölték. Oroszország emellett körözési listára tette Vitalij Manszkijt, az ország elismert dokumentumfilmesét, az ukrajnai invázió kritikusát.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×