eur:
396.93
usd:
356.26
bux:
74743.04
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Koppenhága, 2015. február 14.Golyónyomok a koppenhágai Krudttonden kávézó bejáratán 2015. február 14-én, miután lövöldözés történt egy kulturális rendezvényen. Az eseményen jelen volt Lars Vilks svéd művész is, aki 2007-ben egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. A lövöldözésben hírügynökségi jelentések szerint három rendőr megsebesült, a két elkövető elmenekült. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Gépfegyverrel nem tudták megölni, most balesetben halt meg a Mohamed-karikaturista

A svéd Lars Vilks 14 éve állt rendőri védelem alatt, kamionnal ütközött az őt szállító rendőrautó.

Közlekedési balesetben meghalt Lars Vilks svéd karikaturista, aki arról volt igazán ismert, hogy Mohamed prófétáról készített gúnyrajza nagy felháborodást keltett a muszlim világban, az al-Kaida vérdíjat tűzött ki a fejére, és emiatt az elmúlt 14 évben állandó rendőri védelem alatt kellett élnie. A hírek szerint az őt szállító rendőrautó szenvedett balesetet. A kamionnal ütköző kocsiban ülő két rendőr is életét vesztette, a teherautó-sofőr megsérült – írja a BBC alapján a Telex.

Lars Vilks Mohamed-karikatúrája 2007 júliusában jelent meg, két évvel azután, hogy Dániában hasonló gúnyrajzok jelentek meg az iszlám szent prófétájáról a szólásszabadság nevében.

Az eredetileg inkább konceptuális művészettel foglalkozó, leginkább különös, természetbe helyezett szobrairól ismert Vilks ezután ábrázolta Mohamedet egy kutyatesttel. Az iszlámot ismét a szólásszabadság nevében provokáló rajz egy akkori svéd hóbortra, a körforgalmakban megjelenő köztéri kutyaszobrokra kívánt reagálni, de a művét a fenyegetések hatására egyetlen galériában sem akarták kiállítani. Miután a rajz végül megjelent egy svéd helyi lapban, kitört a botrány: svédországi muszlim szervezetek és muszlim országok tiltakoztak ellene.

Ezután Vilks élete teljesen megváltozott. Az al-Kaida iraki ága 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, több halálos fenyegetést kapott, és több alkalommal szerveztek merényletet is ellene. Emiatt 2007 óta állandó rendőrségi védelem alatt volt, de így is megpróbálták megölni. 2015-ben egy koppenhágai kávézóban szervezett kulturális eseményen gépfegyveres támadás érte a rendezvényt, Finn Nørgaard rendező meghalt, három rendőr megsebesült. A támadás elsősorban feltehetően Vilks ellen irányult, aki ezután lényegében a nyilvánosság elől elrejtve élt.

A vasárnapi baleset körülményeiről a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket, de sajtóinformációk szerint nem merült fel gyanú, hogy abban a kamionon és a rendőrautón kívül másnak is lett volna szerepe.

A borítóképen: Golyónyomok a koppenhágai Krudttonden kávézó bejáratán 2015. február 14-én, miután lövöldözés történt egy kulturális rendezvényen. Az eseményen jelen volt Lars Vilks svéd művész is, aki 2007-ben egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. (MTI/EPA)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×