eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nézők az Elisabeth című musical előadásán a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2020. szeptember 4-én. A musicalt szeptember 4-én és 5-én mutatják be Forgács Péter rendezésében.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Így rántanák ki az apátiából az embereket a szabadtéri színházak

50 új bemutatóval készülnek idén a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagszínházai, közölte az InfoRádióval a szövetség elnöke. Pócza Zoltán hozzátette: bár az előzetes érdeklődés kisebb, mint korábban, de bíznak abban, hogy helyreáll a színházi előadások szempontjából is fontos társadalmi kommunikáció.

Annak eredményeként, hogy az előzetes érdeklődés kisebb, mint a tavalyi évben volt, a Szabadtéri Színházak Szövetsége komoly felelősséget érez, hogy fokozza a marketingtevékenységet.

Miután erre pedig a kulturális kormányzat forrásokat is biztosít, igyekeznek majd minél többekhez eljuttatni azt az üzenetet, hogy a válságból nemcsak egészségügyileg, a betegség elkerülésével kell kikerülni, hanem mentálisan is, vagyis

„meg kell gyógyítanunk a lelkeket, amire a kultúra a legjobb orvosság”

– fogalmazott az InfoRádiónak Pócza Zoltán. Hozzátette: hiszik és vallják, hogy a szabadtéri színházi előadások adhatnak egy olyan pluszt, ami kimozdítja az apátiából az embereket és a bizalom helyreáll, aminek hiánya valamelyest az érdeklődők részéről is tapasztalható, elsősorban a szabályozások végett.

A szövetség elnöke megnyugtatásképp megjegyezte, egy év állt a rendelkezésükre, hogy megfelelő mód előkészítsék az intézményeket és helyszíneket, és a szükséges szakmai tudással, a fertőtlenítésekkel és a távolságtartási szabályok betartásával biztonságosan megvalósíthatók a rendezvények. Megismételte, remélik, hogy sikerült az üzenetüket az emberekhez eljuttatni, hogy

„készüljenek és jöjjenek”,

még ha jóval nehezebb, több kihívással teli év előtt állnak, mint tavaly.

Természetesen az érdeklődők számíthatnak különleges produkciókra – erősítette meg Pócza Zoltán –, már csak azért is, mert a szabad terek jellemzően nem ugyanazzal a technikai rendszerrel működnek, mint egy kőszínház, példának okáért nem a függöny felgördülésével, hanem a színpad bevilágításával veszik kezdetüket az előadások. A Szabadtéri Színházak Szövetségének tizenkét tagszínháza mintegy

50 új darab bemutatójával készül a nyári évadban.

Ezek nagyban függnek majd attól, hogy mely helyszíneken valósulnak meg – jegyezte meg a szakember, hiszen teljes eltérő például a Margitszigeti Szabadtéri Színpad a Kőszegi Várszínház udvarához képest – létszámban, de akár hangulatban is. A szabadtéri bemutatókon túl kisebb volumenű, zárt téri kamaraelőadások is várhatók, a helyszínek sajátosságinak figyelembevételével. „A kisebb helyeken inkább prózai darabokat láthatunk, míg a nagyobbakon jellemzőbb a zenés produkciók létrejötte.”

Ugyanakkor kijelenthető, hogy az idei évben az előadások nagy része vidám témájú lesz – tette hozzá a szövetség elnöke. Tehát

valami olyan témát próbálnak előhozni, amelyek végén „mulathatunk, szórakozhatunk” – még akkor is, hogyha az ott bemutatott szituációban magunkra ismerünk,

és az emberi gyarlóság jelenik meg, hiszen az is felszabadító érzés tud lenni, ha magunkon tudunk kacagni. „Valljuk be őszintén – zárta szavait –, az elmúlt időszakban nagyon-nagyon hiányzott az a találkozás, az a társadalmi kommunikáció, ami együtt jár egy-egy színházi előadással.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×