eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) megválasztott elnöke a Vigadóban 2017. október 12-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vashegyi György: hiányzik a minőségi és hatékonysági szemlélet

A minőségpárti szemléletet erősítené a kultúrában a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) újraválasztott elnöke, aki szerint a művészet és a piac viszonyát is meg kell határozni.

Vashegyi György az InfoRádió Aréna című műsorában kiejtette, 2011-ben, az új alkotmány megalkotásakor Alaptörvénybe foglalt alkotmányos köztestületi rangot kapott mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind a Magyar Művészeti Akadémia, majd kezdetét vette az építkezés.

Felidézte, három évvel ezelőtt, 2017 nyarán–őszén, amikor az MMA életében esedékessé vált a tisztújítás, elődje, a két cikluson át elnöklő Fekete György többször is azzal a hasonlattal élt, hogy ha az ember lépcsőt épít két emelet között, amely tíz fokból áll, akkor nem érdemes megállni a hatodiknál, azon merengve, hogy jó-e a lépcső, hanem fel kell jutni a következő emeltre, és ott kell elgondolkodni, hogy hogyan is tovább.

Vashegyi György – szavai szerint – mindezt nagyon találónak érezte, és ennek mentén folytatta az építkezést az elmúlt három évben, a 2017 októberi megválasztását követően elnökként. És zömmel azokat a terveket vitte tovább, váltotta valóra, kidolgozva a részleteket, amelyeket elődje alkotott – fogalmazott az újraválasztott elnök.

Hozzátette: első megválasztása óta – az érték és minőség mottójához mérten –,

minőségi szemléletet szeretne meghonosítani a magyar kultúrában, amire meglátása szerint nagyon is szükség van.

Mint megjegyezte, igaz, hogy az Európai Unóban, GDP-arányosan jelenleg Magyarország a kulturális költségvetés tekintetében az első helyen áll. De akkor miért nem vagyunk eredményesebbek? – tette föl a kérdést, meg is válaszolva, miszerint

hiányzik a minőségi és hatékonysági szemlélet,

amelyet ő igyekszik képviselni. Szervezésben sem állunk általában jól, és nagyon sok elv sincs tisztán és pontosan kimondva, köztük, például, hogy a művészet területén mi a viszonyuk a piaccal – fogalmazott.

A művészi életpályamodellel kapcsolatban kiemelte, a Magyar Művészeti Akadémia mára 1500 művészjáradékost számlál, ezen felül pedig van egy hároméves ösztöndíjrendszer, tehát több ezer művész érintett. Utóbbi 18 éves kortól 50 éves korig mindenki számára megpályázható, míg a kilenc tagozat által kiadható ösztöndíjak az 50 éves kor fölötti kategóriába tartoznak, vagyis összességében 336 ösztöndíjasa van az MMA-nak. 65 év fölött pedig bejön a képbe a művészeti járadék – sorolta.

Mindez egy elképesztő rendszer – emelte ki Vashegyi György –, ami a

kétezres évek közepén még elképzelhetetlen volt.

De végül 2018 szeptemberében kezdetét vette a hároméves ösztöndíj-program, havi bruttó 200 ezer forinttal száz ember részére, ami még száz–száz fővel bővült 2019 és 2020 szeptemberétől.

A teljes beszélgetést péntek este 6 óra után, az InfoRádió (FM 88.1) Aréna című műsorában hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×