INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

jordán tamás

a nemzet színésze

színész

Jordán Tamás színművész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója vezényli a szavalókat a Nagy versmondás elnevezésű rendezvényen a Magyar Nemzeti Múzeumnál 2017. április 10-én. Az eseményen a 2017-es reformáció jubileumi év és a költészet napja üzenetét összekötve evangélikus iskolák 500 diákja Luther Márton Erős vár a mi Istenünk című művét szavalták el közösen.

Jordán Tamás: alapjáraton én nem is színész voltam

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója az InfoRádiónak mondta el, mit gondol, érez most.

"Nagyon nagy dolog ez" - fogalmazott az InfoRádióban Jordán Tamás azok után, hogy a nemzet színészei maguk közé emelték Jordán Tamás Kossuth- és Jászai-díjas színészt, a szombathelyi színház igazgatóját.

Külön hangsúlyozta, hogy a nemzet tizenegy színésze döntött arról, hogy ki töltse be a sajnálatosan elhunyt Andorai Péter helyét.

"Nagyon nagy megtiszteltetés, nagyon nagy öröm, nagyon boldog vagyok" - tette hozzá.

Jordán Tamás színészként is aktív. Ennek fontosságáról a következőket mondta:

"Alapjában én nem is színész voltam, hanem földmérő mérnök, abból lettem színész. Ötven éve művelem, alaptevékenységem, és az, hogy igazgató lettem, nem jelenti azt, hogy a színészi ambícióim megszűntek."

A nemzet színészei közül Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti, akik életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Kapcsolódó hang

Jordán Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018