INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

nagy-britannia

királyi család

dokumentum

nyilvánosságra hozatal

albert herceg

Nyilvánossá vált a brit királyi család számos dokumentuma

Nyilvánossá vált a brit királyi család számos dokumentuma

Infostart / MTI

A brit királyi család több ezer dokumentumába lehet betekinteni az interneten. Köztük van Viktória királynő szívszorító, kézzel írott feljegyzése férje, Albert herceg haláláról.

A herceg születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott albert.rct.uk honlap péntektől érhető el. Megtalálható rajta egyebek között az 1837-től 64 éven át uralkodó Viktória királynő bőrkötésű jegyzetfüzete és annak kézzel írt oldalai, valamint több száz fotója is.

Helen Trompeteler projektmenedzser elmondta, hogy a történészek ismerték Viktória beszámolóját férje haláláról, de ez az első alkalom, hogy a közvélemény is elolvashatja.

A férjét mélyen gyászoló uralkodó tíz éven át képtelen volt írni arról a napról, amikor élete szerelme meghalt. "Soha nem volt bátorságom megpróbálni leírni azt a szörnyű napot" - jegyezte fel később. Amikor a herceg meghalt "megcsókoltam mennyei homlokát és keserű, agonizáló hangon sírva felkiáltottam. "Ó! Édes kedvesem! Majd térdre estem néma, tébolyult kétségbeesésben, képtelen voltam megszólalni, könnyet ejteni" - írta.

Az Albert herceg Digitalizálási Programban 23 500 dokumentum válik elérhetővé az interneten jövő év végig különböző forrásokból, köztük a királyi archívumból és gyűjteményből.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018