eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook: Budavári Könyvünnep

Márai Sándor világába kalauzol az idei Budavári Könyvünnep

Ebben az évben a 30 éve elhunyt Márai Sándorra emlékeznek a Budavári Könyvünnepen, amelynek díszvendége az író szülővárosa, Kassa lesz – ismertette Nagy Gábor Tamás polgármester az InfoRádiónak nyilatkozva.

Mint bármely könyvfesztiválon, úgy a szeptember 6-8. közötti Budavári Könyvünnepen is lesznek dedikálások, pódiumbeszélgetések, valamint irodalmi műsorok, ismertette Nagy Gábor Tamás.

A magyar nyelv és könyv ünnepe egy történelmi évforduló időpontjához igazodik, tette hozzá a polgármester. 1686. szeptember 2-án szűnt meg ugyanis Buda török megszállása, amikor a szövetséges európai seregek felszabadították fel a budai Várat, és elkezdődhetett az újjáépítés, amely számos változást hozott a város életében.

Az ünnep jó alkalom arra, hogy felelevenítsék, milyen magas színvonalú volt a műveltség és a művészeti élet például a királyi udvarokban - emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy különlegességekkel is találkozhatnak a helytörténeti bemutatón a látogatók.

A Budavári Könyvünnepen a harminc éve elhunyt Márai Sándorra is emlékeznek, a rendezvény díszvendége az író szülővárosa, Kassa lesz.

Így a felvidéki város kapott lehetőséget arra, hogy az ott zajló kulturális életet, valamint Márai Sándor szülőházát a lehető legalaposabban bemutassa. Az Országos Széchényi Könyvtár egy kamarakiállítással készül. Kassai mozaik címen olyan ritkaságokat és különlegességeket gyűjtenek ki a hatalmas könyvtári anyagból, amelyet máskor nem láthat a közönség.

Az önkormányzat idén is együttműködésre lépett a Várban található intézmények majd mindegyikével, külön programokkal és kedvezményekkel várják a Budavári Könyvünnep résztvevőit.

Köztük a Budapesti Történeti Múzeum, a Zenetudományi Intézet, a Hadtörténeti Intézet, a Nemzeti Levéltár és a már említett Országos Széchényi Könyvtár is - sorolta a polgármester.

A Bölcs Vár révén pedig új helyszínnel is bővül a szeptember 6-án induló rendezvény. A kulturális központ az Óvárosháza épületében kapott helyett, és számos programmal várja majd az érdeklődőket, elsősorban a szombati napon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×