INFORÁDIÓ 
2019. december 10. kedd
Judit

márai sándor

könyvünnep

kassa

nagy gábor tamás

Márai Sándor világába kalauzol az idei Budavári Könyvünnep

Márai Sándor világába kalauzol az idei Budavári Könyvünnep

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Ebben az évben a 30 éve elhunyt Márai Sándorra emlékeznek a Budavári Könyvünnepen, amelynek díszvendége az író szülővárosa, Kassa lesz – ismertette Nagy Gábor Tamás polgármester az InfoRádiónak nyilatkozva.

Mint bármely könyvfesztiválon, úgy a szeptember 6-8. közötti Budavári Könyvünnepen is lesznek dedikálások, pódiumbeszélgetések, valamint irodalmi műsorok, ismertette Nagy Gábor Tamás.

A magyar nyelv és könyv ünnepe egy történelmi évforduló időpontjához igazodik, tette hozzá a polgármester. 1686. szeptember 2-án szűnt meg ugyanis Buda török megszállása, amikor a szövetséges európai seregek felszabadították fel a budai Várat, és elkezdődhetett az újjáépítés, amely számos változást hozott a város életében.

Az ünnep jó alkalom arra, hogy felelevenítsék, milyen magas színvonalú volt a műveltség és a művészeti élet például a királyi udvarokban - emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy különlegességekkel is találkozhatnak a helytörténeti bemutatón a látogatók.

A Budavári Könyvünnepen a harminc éve elhunyt Márai Sándorra is emlékeznek, a rendezvény díszvendége az író szülővárosa, Kassa lesz.

Így a felvidéki város kapott lehetőséget arra, hogy az ott zajló kulturális életet, valamint Márai Sándor szülőházát a lehető legalaposabban bemutassa. Az Országos Széchényi Könyvtár egy kamarakiállítással készül. Kassai mozaik címen olyan ritkaságokat és különlegességeket gyűjtenek ki a hatalmas könyvtári anyagból, amelyet máskor nem láthat a közönség.

Az önkormányzat idén is együttműködésre lépett a Várban található intézmények majd mindegyikével, külön programokkal és kedvezményekkel várják a Budavári Könyvünnep résztvevőit.

Köztük a Budapesti Történeti Múzeum, a Zenetudományi Intézet, a Hadtörténeti Intézet, a Nemzeti Levéltár és a már említett Országos Széchényi Könyvtár is - sorolta a polgármester.

A Bölcs Vár révén pedig új helyszínnel is bővül a szeptember 6-án induló rendezvény. A kulturális központ az Óvárosháza épületében kapott helyett, és számos programmal várja majd az érdeklődőket, elsősorban a szombati napon.

Nyitókép: Facebook: Budavári Könyvünnep

Kapcsolódó hang

Márai Sándor világába kalauzol az idei Budavári Könyvünnep
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018