eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pxhere

Második világháborús magyar film kapott támogatást

Nagy Dénes első, Temészetes fény című - második világháborús - mozifilmjére 250 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Magyar Nemzeti Filmalap filmszakmai döntőbizottsága - tudatta a Filmalap.

A magyar-lett-francia-német koprodukcióban készülő alkotás forgatókönyvét Nagy Dénes Závada Pál Természetes fény című regénye alapján írta.

A cselekményről azt írták: a film második világháború idején megszállt Szovjetunióban játszódik "egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben". A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres.

A film operatőre Dobos Tamás (Genezis, Apaföld), látványtervezője Ágh Márton (Tiszta szívvel, Jupiter holdja, Tegnap) lesz.

A mozifilm Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain - a Campfilm gyártásában - készül, magyar és lett amatőr szereplőkkel. Producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória.

Mint a Filmalap emlékeztetett rá, Nagy Dénes generációjának kiemelkedő tehetségű filmese. Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában, Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, az NMHH Mecenatúra programjának támogatásával készült Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját - idézték fel.

Az alkotás a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba.

A Filmalap kommünikéje beszámolt arról is, hogy Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész és színházi rendező neves produceri csapattal közösen - Major István, Geszti Péter, Ditz Edit, Roskó Péter - készül mozifilmrendezői bemutatkozására. Vékes Csabával (Hetedik alabárdos) közösen rendezik A vérovis munkacímen készülő vígjátékot, amely egy apa és kisfia egymásra találásának "eredeti, friss, érzelmes, őszinte, meglepő és mulatságos" története lesz - áll az írásos összegzésben.

A forgatókönyvet Vékes Csaba írta. A gyártás előkészítésére 10 millió forintot szavazott meg a filmszakmai döntőbizottság. A vérovis a Grund, a Filmteam és a forgatókönyvet fejlesztő Blue Duck Arts koprodukciójában készül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×