INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

habsburg ottó

hagyaték

kiállítás

Kiállítják Habsburg Ottó hagyatékát

Kiállítják Habsburg Ottó hagyatékát

Infostart

A magyar állam 99 évre bérbe vette a hagyatékot, és a budai Várba költöztetik.

2022-ben nyílhat meg a budai Várban a Habsburg Ottó utolsó magyar trónörökös könyvtárából, írásaiból és fényképeiből álló gyűjtemény.

A 2017 nyarán létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány az elmúlt hónapokban rendszerezte az utolsó magyar trónörökös hagyatékának legnagyobb részét, és készülnek rá, hogy a közeljövőben hozzáférhetővé és kutathatóvá tegyék a több mint 600 doboznyi könyvtári és levéltári anyag legérdekesebb darabjait - írta az Index, hozzátéve, hogy a gyűjtemény a Budavári Palotában kap helyet.

A szellemi hagyaték kezelésére szolgáló intézmény létrehozásának ötlete a Habsburg család megkeresésére merült fel. Lázár János 2016-ban jelenetette be, hogy miután megteremtették a jogi feltételeit annak, hogy a magyar kormány alapítványokat hozzon létre, a Habsburg Ottó Alapítvány lesz az első ilyen intézmény. A magyar állam az alapítványon keresztül 99 évre bérbe vette Habsburg Ottó örökségét.

Az alapítvány évi 400 millió forint állami költségvetési támogatásból üzemel majd. Célja, hogy egységes gyűjteménnyé rendezzék Habsburg Ottó könyvtárát, hivatalos és családi levelezését, fényképeket és filmeket, az általa írt cikkeket és tanulmányokat, illetve biztosítsák ennek az anyagnak a kutathatóságát.

Nyitókép: Wikipédia/NVP
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018