eur:
393.2
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Wikipédia/NVP

Kiállítják Habsburg Ottó hagyatékát

A magyar állam 99 évre bérbe vette a hagyatékot, és a budai Várba költöztetik.

2022-ben nyílhat meg a budai Várban a Habsburg Ottó utolsó magyar trónörökös könyvtárából, írásaiból és fényképeiből álló gyűjtemény.

A 2017 nyarán létrehozott Habsburg Ottó Alapítvány az elmúlt hónapokban rendszerezte az utolsó magyar trónörökös hagyatékának legnagyobb részét, és készülnek rá, hogy a közeljövőben hozzáférhetővé és kutathatóvá tegyék a több mint 600 doboznyi könyvtári és levéltári anyag legérdekesebb darabjait - írta az Index, hozzátéve, hogy a gyűjtemény a Budavári Palotában kap helyet.

A szellemi hagyaték kezelésére szolgáló intézmény létrehozásának ötlete a Habsburg család megkeresésére merült fel. Lázár János 2016-ban jelenetette be, hogy miután megteremtették a jogi feltételeit annak, hogy a magyar kormány alapítványokat hozzon létre, a Habsburg Ottó Alapítvány lesz az első ilyen intézmény. A magyar állam az alapítványon keresztül 99 évre bérbe vette Habsburg Ottó örökségét.

Az alapítvány évi 400 millió forint állami költségvetési támogatásból üzemel majd. Célja, hogy egységes gyűjteménnyé rendezzék Habsburg Ottó könyvtárát, hivatalos és családi levelezését, fényképeket és filmeket, az általa írt cikkeket és tanulmányokat, illetve biztosítsák ennek az anyagnak a kutathatóságát.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×