eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Aki világsztárokat akar látni, most nem csalódik a premierekben - Moziajánló

Már a karácsony bűvöletében érkezik a mozikba a Disney Diótörő-filmje, de igen sokszínű a heti kínálat: magyar rövidfilmes válogatás, krimi is helyet kapott benne.

Rövidfilmeket ritkán látni szélesvásznon, hacsaknem fesztiválról van szó – a Film Farm csapata azonban eltökélte, hogy bemutatja a magyar termés legjobbjait. Az idei már a második válogatás, amelybe nyolc, több fesztiválon sikerrel szerepelt rövidfilm – köztük történelmi alkotás, sci-fi, áldokumentum film és animáció is került.

A diótörő és a négy birodalom című Disney filmnek legfeljebb ihletője Hoffmann meséje, és akik Csajkovszkij balettjét zárták a szívükbe, azok is csalódni fognak, ha annak cselekményét várják a vásznon, bár az orosz zeneszerző dallamai helyet kaptak a filmben.

A történet szerint a hópelyhek, az édességek és a virágok birodalma hű a nevéhez, viszont a vidámság birodalmának kormányzója, Rőt anyó és hűséges egerei a háború veszélyével fenyegetnek. Egy karácsonyi álomba csöppenő kislánytól várják a megoldást, aki harcba indul a birodalom megmentéséért, ám az előzetes is inkább kalandfilmeket idéz, mint karácsonyi hangulatot.

A színészekre azonban nem lehet panasz: Helen Mirren, Keira Knightley és Morgan Freeman is játszik a filmben.

Wolfgang Fischer filmje, A Berlinalén debütált Styx a menekültkérdést boncolgatja.

Egy tengeren magányosan vitorlázó orvosnő tanúja lesz egy menekültekkel zsúfolt bárka elsüllyedésének, és a dilemma, amelyről a film szól, hogy vajon életét kockáztatva mentse-e a hajón rekedt embereket vagy a saját épségét óvja, s várja az ígért mentőcsapatot. A filmtekercs kritikusa, Tóth Nándor Tamás úgy véli: a film legfőbb előnye, hogy kevés eszközzel építkezve tűpontos helyzetet vázol.

A Holtodiglan forgatókönyvét is jegyző Gillan Flynn új mozija, a Nyughatatlan özvegyek négy nőről szólt, akik – miután alvilági üzletekben érdekelt férjeiket megölték – magukra maradnak azok milliós tartozásaival.

Az Oscar-díjas Steve McQueen rendező egy akciójelenetekkel tarkított, ám inkább lélektani drámában mesél a bűnről. A kritikák egy része az akciójeleneteket, a sodró lendületet kéri számon a filmen, ám a Viola Davis vezette csapat a színészi játék terén igazán jeleskedik.

30 évvel a bemutató után felújítva kerül a magyar mozikba a meghatóan gyönyőrű, Oscar-díjas olasz alkotás a Cinema Paradiso.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×