eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az operatív testület elnöke a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján a Művészetek Palotájában (Müpa) 2017. november 21-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Káel Csaba: a térség fesztiváljaiból kiemelkedik a CAFe Budapest

Nemzetközi és magyar sztárokkal, bemutatókkal és formabontó köztéri programokkal várja a közönséget a pénteken induló CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Káel Csaba, a fesztivált szervező operatív testület elnöke úgy véli: a közönség egyre nyitottabb a kortárs alkotások iránt, az újrapozícionált fesztivál pedig ebben az időszakban a régió legsokoldalúbb kínálatát nyújtja.

Csaknem 40 helyszínen több mint 100 programmal, komoly- és könnyűzenei, színházi, táncművészeti, valamint újcirkuszi előadásokkal, képzőművészeti, irodalmi programokkal várja a közönséget október 21-ig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Káel Csaba, a szervező operatív testület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy ma már egyre több embernek jelent hívószót a kortárs művészet. Korábban inkább elrettentő hatással bírt, főleg a zenében – tette hozzá.

„Reméljük, hogy ezt a mi korunk lassan kezdi meghaladni”

– fogalmazott.

A Müpa vezérigazgatója hozzátette: igyekeznek a kortárs művészet számos aspektusát megmutatni, hogy párbeszédre indítsák a közönséget. Ennek egyik fontos eszköze, hogy beavatják az érdeklődőket egy-egy mű születésének kulisszatitkaiba. Ezzel azt üzenik, hogy „velünk együtt élnek ezek az alkotók, ugyanazok a problémáik mint nekünk, ugyanolyan örömeik is vannak” – emelte ki az operatív testület elnöke.

Káel Csaba hozzátette: a CAFe Budapest egyik fő témája idén a száz éves függetlenségüket ünneplő balti államok művészete valamint a száz éve született Leonard Bernstein munkássága lesz, de hagyományosan kiemelt figyelmet élvez Bartók Béla zenei öröksége is.

A Müpa vezérigazgatója úgy fogalmazott: az elmúlt években a fesztivál jelentősen növelte presztízsét, és ma már a régió legjobbjai közt foglal helyet. A térség városaiban szervezett hasonló rendezvények általában alulmaradnak látogatószámban, illetve „nem ilyen sokrétű a fesztivál”.

„Nagyon büszkék vagyunk, hogy az elmúlt öt évben sikerült felzárkóznunk”

– hangsúlyozta.

A fesztivál számos rendhagyó helyszínt vont be a programjaiba – ilyen például az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Nagycirkusz vagy Szőke Gábor Miklós a Csepel Művekben található stúdiója, de a köztereken, romkocsmákban is kiállítások, installációk várják az arra járókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×