eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Ronaldo Schemidt

Több újdonsággal is várja az érdeklődőket az idei World Press Photo kiállítás

Egy lángoló fiatal férfi látható az idei, Nemzeti Múzeumban bemutatkozó World Press Photo kiállítás emblematikus képén. A péntektől október 23-ig látogatható tárlat idei újdonsága, hogy az újságírás új műfajainak, a multimédiának és a mozgóképnek is bemutatkozási lehetőséget ad.

„A Word Press Photo mindig drámai hangulatot sugároz. Ez egy vizuális történelemkönyv” – fogalmazott Révész Tamás fotográfus. A kiállítás magyar kurátora a véletlen szerepét hangsúlyozva kiemelte a lángoló férfit ábrázoló alkotást. Az újságírót – aki éppen egy kávózóban pihente volna ki egy tüntetésről történő tudósítás fáradalmait – kísérő fotós kint maradt, amikor látta a látványos ám hátborzongató eseményt.

A szakértő hangsúlyozta:

a fotóriporteri szakma folyamatos készenlétet és óriási technikai tudást igényel.

Az idén megjelent új kategória azoknak kedvez, akiknek lehetőségük és elkötelezettségük van arra, hogy egy-egy témával akár évekig is foglalkozzanak. Az első díjas képsorozat egy 170 fős ausztriai kistelepülésen élő testvérpárról szól, „érzelemmel teli képsort látunk” – mondta Révész Tamás.

A kiállítás legfontosabb ereje, hogy „empátiát vált ki, az egymás iránti megértést segíti”

– fogalmazott.

További különbség az idei tárlaton, hogy a mozgókép is teret kap: a Digital Storytelling teremben dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A New York Times összeállítása a tavalyi Las Vegasban történt vérengzést mutatja be. A felvételeket ott tartózkodók készítettek, utcai kamerák rögzítettek, de hangfelvételek is fennmaradtak a tragikus eseményről. Az amerikai lap pedig időrendben közölte ezeket, a terrorcselekmény egy hihetetlen statisztikai ábrán jelenik meg – hívta fel a figyelmet a kurátor.

Révész Tamás szerint a profi fotográfia nincs veszélyben az újonnan megjelenő megjelenési formák miatt, az állókép, a dokumentumfilm és a multimédia inkább kiegészíti egymást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×