INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

world press photo

fotográfia

kiállítás

nemzeti múzeum

Több újdonsággal is várja az érdeklődőket az idei World Press Photo kiállítás

Több újdonsággal is várja az érdeklődőket az idei World Press Photo kiállítás

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Egy lángoló fiatal férfi látható az idei, Nemzeti Múzeumban bemutatkozó World Press Photo kiállítás emblematikus képén. A péntektől október 23-ig látogatható tárlat idei újdonsága, hogy az újságírás új műfajainak, a multimédiának és a mozgóképnek is bemutatkozási lehetőséget ad.

„A Word Press Photo mindig drámai hangulatot sugároz. Ez egy vizuális történelemkönyv” – fogalmazott Révész Tamás fotográfus. A kiállítás magyar kurátora a véletlen szerepét hangsúlyozva kiemelte a lángoló férfit ábrázoló alkotást. Az újságírót – aki éppen egy kávózóban pihente volna ki egy tüntetésről történő tudósítás fáradalmait – kísérő fotós kint maradt, amikor látta a látványos ám hátborzongató eseményt.

A szakértő hangsúlyozta:

a fotóriporteri szakma folyamatos készenlétet és óriási technikai tudást igényel.

Az idén megjelent új kategória azoknak kedvez, akiknek lehetőségük és elkötelezettségük van arra, hogy egy-egy témával akár évekig is foglalkozzanak. Az első díjas képsorozat egy 170 fős ausztriai kistelepülésen élő testvérpárról szól, „érzelemmel teli képsort látunk” – mondta Révész Tamás.

A kiállítás legfontosabb ereje, hogy „empátiát vált ki, az egymás iránti megértést segíti”

– fogalmazott.

További különbség az idei tárlaton, hogy a mozgókép is teret kap: a Digital Storytelling teremben dokumentumfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A New York Times összeállítása a tavalyi Las Vegasban történt vérengzést mutatja be. A felvételeket ott tartózkodók készítettek, utcai kamerák rögzítettek, de hangfelvételek is fennmaradtak a tragikus eseményről. Az amerikai lap pedig időrendben közölte ezeket, a terrorcselekmény egy hihetetlen statisztikai ábrán jelenik meg – hívta fel a figyelmet a kurátor.

Révész Tamás szerint a profi fotográfia nincs veszélyben az újonnan megjelenő megjelenési formák miatt, az állókép, a dokumentumfilm és a multimédia inkább kiegészíti egymást.

Nyitókép: Ronaldo Schemidt

Kapcsolódó hang

Több újdonsággal is várja az érdeklődőket az idei World Press Photo kiállítás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018