eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin

A Baltikum és Lengyelország köré épül az idei Európai Hidak fesztivál a Müpában

 A Baltikum és Lengyelország köré épül az idei Európai Hidak fesztivál, amelyen komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, irodalmi est és szimpózium is várja a közönséget szeptember 16. és 26. között a budapesti Müpában.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös rendezvénysorozata szeptember 16-án Piotr Anderszewski lengyel zongoraművész és a Sinfonia Varsovia zenekar koncertjével kezdődik, amelyen a 20. századi lengyel és balti zenék mellett egy magyar ritkaság is elhangzik.

A BFZ szeptember 21-én, 22-én és 24-én balti gyökerekkel rendelkező szerzők, az észt Arvo Pärt, a lett Peteris Vasks és a litván Mikalojus Konstantinas Ciurlionis műveit szólaltatja meg. Tonu Korvits, Erkki-Sven Tüür és Eduard Tubin észt szerzők műveit hallhatja a közönség az észt Olari Elts vezényletével szeptember 25-én, másnap a fesztivál barokk koncertje Adam Jarzebski, Johann Sebastian Bach, Marcin Józef Zebrowski és Grzegorz Gerwazy Gorczycki zenedarabjaival lengyel földre repíti a közönséget.

Bach művei csendülnek fel az éppen 100 éve született Henryk Szeryng lengyel hegedűvirtuóz emlékére rendezett koncerten: Baráti Kristóf és a lengyel Jakub Jakowicz felváltva játssza el a zeneszerző hegedűsöknek írt bibliáját, a három-három szólószonátát és -partitát.

Világzenei csemegék

A jazz és a világzene rajongóit is igazi különlegességek várják: a legnagyobb lengyel jazzmuzsikusokat pályára állító Jazz Juniors verseny és fesztivál életre hívásának 40. évfordulójára összeállt négyes, a 4 Pianos kuriózumnak számító előadással szórakoztatja a közönséget. A litván jazzszíntér egyik vezető művésze, a szaxofonos Petras Vysniauskas pedig a litván népzene képviselőjével, Veronika Povilionienével lép színpadra.

Szintén rendhagyó módon keveri a műfajokat az észt hegedűs-énekes Maarja Nuut és Hendrik Kaljujärv elektronikus zenész: zenéjükben a 20. század első felének észt népzenéje éppolyan fontos forrás, mint napjaink csúcstechnológiája. Izgalmas élménynek ígérkezik a lengyel Warsaw Village Band koncertje, akik az archaikus népi hangszereket könnyedén társítják a dubos elektronikával vagy hiphoppal. A könnyűzene rajongóit a lett Sus Dungo és a litván Golden Parazyth közös koncertje, az irodalom kedvelőit pedig Witold Gombrowicz lengyel író műveire épülő est várja.

Kiállítás, ingyenes koncertek és filmvetítések

A látogatók tárlatot tekinthetnek meg Arvo Pärt komponista életéről, Lettország élő népviseletéről és Litvánia híres dalünnepéről. Egy különleges, 80 egymásra állított videomonitor alkotta installáció azt a történelmi pillanatot mutatja be, amikor a Második Lengyel Köztársaság megalakulásakor a közakarat Ignacy Jan Paderewski világhírű zongoravirtuózt juttatta a miniszterelnöki székbe 1919-ben.

A fesztiválon a Müpa átriumában ingyenes koncertek, az előadóteremben ingyenes filmvetítések várják az érdeklődőket.

Az Európai Hidak fesztivál ihletője minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik: 2013 őszén a cseh, 2014-ben a német, 2015-ben az osztrák, 2016-ban a francia, tavaly a spanyol kultúráé volt a főszerep.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×