INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

filmarchívum

archiválás

digitalizáció

Új irányt vesz a filmarchiválás

Infostart

A Filmarchívum történetében először tudtak hosszú távú terveket készíteni a mintegy 70 ezer filmkópiát, azaz 2,5 millió filmtekercset őrző archívum digitalizálásáról, restaurálásáról - mondta a Magyar Nemzeti Filmalapba tagozódott intézet új vezetője. Ráduly György megjegyezte: nagy hangsúlyt fektetnek majd a filmes restaurálást végző szakemberek képzésére is, mivel jelenleg nincs elég emberük a feladatra. A hatékony belföldi és nemzetközi terjesztés is elengedhetetlen - tette hozzá a szakember.

Az idén hatvanéves Filmarchívum az elmúlt időszakban a MANDA, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet részeként működött, amelynek a feladata szerteágazóbb volt, mint korábban a Filmarchívumé – mondta Ráduly György. Hozzátette, ez a rész nem tartozott a fő feladatai közé.

„Most a filmalappal való fúzió során a Filmarchívum egy filmszakmai intézmény alatt fog működni külön igazgatóságként. Ennek köszönhetően szemléletváltás lesz tapasztalható, a Filmarchívum alapvető feladatai; a gyűjteményi anyagok bővítése, a megőrzés és a filmek digitalizálása és felújítása nagyobb hangsúlyt fog kapni.”

A Filmarchívum éves forrását 600 millió forinttal növelték.

Ráduly György kiemelte: „ez arra elég, hogy komoly alapot teremtsen egy hosszú távú nemzeti digitalizációs és felújítási program megvalósításának. Egy európai színvonalon működő, modern filmarchívumnak szüksége van a megfelelő technológiai és a humánerőforrásbeli háttérre. Ennek a megteremtésére fordítjuk a forrás egy részét és nagyon hamar tervezzük az oktatási tevékenység elindítását is. „

A Filmarchívum igazgatója elmondta, erre nagy hangsúlyt kívánnak fektetni, mert ma a restaurátori, filmarchivátori szakma nem túl elterjedt, ezért továbbképzésekre van szükség, hogy megfelelően képzett emberek lássák el ezt a munkát.

„A pályázati forrásból végzett eseti digitalizálásokat nem lehet összehasonlítani azzal, ha egy nagyobb forrás mellett tervezni lehet. Ez az első alkalom a Filmarchívum történetében, hogy 2, 5 és 10 éves tervet tudtunk készíteni a felújításra kerülő filmekről” - hangsúlyozta Ráduly György.

Kapcsolódó hang

Új irányt vesz a filmarchiválás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018