eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Durván megemelték Luc Besson pénzbüntetését

Luc Bessonnak mintegy félmillió euró kártérítést kell fizetnie plagizálás miatt.

Plágium miatt 465 ezer euró (145 millió forint) kártérítésre kötelezte egy párizsi fellebbviteli bíróság a neves francia filmrendezőt, Luc Bessont és cégét, az Europacorpot.

A fellebbviteli bíróság jóváhagyott egy korábbi francia bírósági döntést, amely kimondta, hogy az Europacorp filmje, a 2012-ben bemutatott A titkok nyitja számos hasonlóságot mutat John Carpenter 1981-es Menekülés New Yorkból című kultikus filmjével.

A júniusban kihirdetett ítélet részleteit pénteken hozta nyilvánosságra a BFM Business rádióállomás.

A Besson rendezte sci-fi 2079-ben játszódik, amikor egy űrbéli börtön fellázadt foglyai rabul ejtik az amerikai elnöknek a börtönt meglátogató lányát. Egy ártatlanul börtönbüntetésre ítélt korábbi CIA-ügynököt bíznak meg a lány kiszabadításával.

Carpenter 1981-es filmjében Manhattan börtönszigetén az amerikai elnököt ejtik túszul a rabok. Egy korábbi kommandóst bíznak meg azzal, hogy igen rövid időn belül találja meg és helyezze biztonságba az elnököt.

Az első fokú bírósági tárgyaláson a bíró már elítélte Bessont és produkciós cégét, akkor azonban csak 80 ezer euró pénzbüntetést szabott ki. A francia filmrendező fellebbezése nyomán a fellebbviteli bíróság 465 ezer euróra növelte a Carpenternek, forgatókönyvírójának, Nick Castle-nek és a Studiocanal produkciós cégnek fizetendő kárpótlás összegét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×