eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Bartók-fesztivál Brüsszelben

A magyar modernizmus és Bartók Béla című kiállítás ünnepélyes megnyitójával vette kezdetét csütörtök este az első brüsszeli Bartók-fesztivál a belga fővárosban található Balassi Intézetben.

A tárlat Rockenbauer Zoltán és Barki Gergely kurátor közreműködésével a 2013-ban, a párizsi Musée d'Orsay-ban rendezett Allegro barbaro című tárlat koncepcióját követve azokat a kapcsolódási pontokat mutatja be, amelyek a kortárs magyar festők - a Nyolcak, aktivisták és magyar kubisták - párhuzamos törekvéseit kötik össze az őket szellemiekben is támogató Bartók Bélával és zenésztársaival. Számos olyan, a 20. század elején készült alkotás látható, amely először kerül közönség elé.

A Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából, hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztivál október 13-ig tart, és a Balassi Intézet épületén túl számos brüsszeli helyszínen kínál sokszínű programlehetőséget. Kiállításon, jazz- és komolyzenei, valamint kóruskoncerteken, operavetítésen, tárlatvezetéseken, szakmai szemináriumokon, szimpóziumon, ünnepi megemlékezésen, flashmobon és városnéző sétákon keresztül kívánnak minél szélesebb közönséget megszólítani. A magyar nagykövetség és meghívottai a brüsszeli Bartók-szobornál koszorúzással tisztelegnek a zeneszerző életműve előtt.

A fesztivál szakmai programjai alkalmával szemináriumi keretek között A Kubista Bartók címmel Rockenbauer Zoltán művészettörténész, kurátor, valamint A magyar kubisták címmel Barki Gergely kurátor, művészettörténész tart előadást. Carl van Eyndhoven zenetudós a 44 Duo koncert előtt beszél az érdeklődőknek, Michel De Grave zenetudós, pszichiáter pedig operakalauz-előadást tart Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának vetítése bevezetőjeként.

Nico Baltussen Belfius Classics-díjas, valamint Gudrun Vercampt Pro Civitate- és Maurice Lefranc-díjas hegedűművész 44 Duo koncertje és Káel Norbert szóló zongorakoncertje mellett a La Monnaie Gyerekkórus, Banda Ádám hegedűművész és Nikolaas Kende zongoraművész koncertje, valamint a Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban, Carl Van Eyndhoven előadásában elhangzó harangjáték alkotja a zenei programok listáját. A fesztivál gálakoncertjén a Muzsikás együttes Allegro Barbaro-bemutatója zárja a programsorozatot Fülei Balázs zongorista vendégszereplésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×