eur:
390.23
usd:
365.33
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Több millió euró értékű műkincset kap vissza Ciprus

Évtizedekkel korábban ellopott, több millió euró értékű műkincs kerül vissza éveken át tartó jogi vita után Németországból Ciprusra.

Beate Merk bajor igazságügyi miniszter kedden Münchenben adta át a kincsek egy részét a Ciprusi Köztársaság és az ország görögkeleti egyháza képviselőinek. "Ezek az egyedülálló kulturális értékek most visszakerülhetnek oda, ahová tartoznak: a ciprusi egyházhoz" - mondta Merk.

Az összesen 230 freskót, mozaikot, ikont és más műalkotást 1997-ben és 1998-ban foglalták le Münchenben egy török kereskedőnél. A tárgyakat a hetvenes és nyolcvanas években Észak-Ciprus török megszállása után vitték ki a szigetről. Közülük 170 a következő hetekben kerül vissza származási helyére.

A kincseket tizenöt éven át őrizték a Bajor Bűnügyi Hatóság bizonyítékraktárában. A külügyminisztérium ugyanis nem egyezett bele a műtárgyak visszaadásába, amíg nem tisztázódnak a tulajdonosi viszonyok. A müncheni bíróság hat éven át tárgyalt az ügyben, végül a Ciprusi Köztársaságnak és a szigetország görögkeleti egyházának, mint felperesnek ítélte a műkincsek nagy részét. A kereskedő fellebbezését a fellebbviteli bíróság márciusban elutasította, ezzel szabaddá vált az út, hogy visszaszolgáltassák a tárgyakat.

Egyelőre nem tisztázott, mi lesz a sorsa hatvan, részben prehistorikus tárgynak.

A kereskedő elleni eljárást elévülés miatt megszüntették - a tett pontos ideje tisztázatlan, a lopás és orgazdaság bűntette pedig tíz év után elévül.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Brutális drágulás érik az édességeknél

Brutális drágulás érik az édességeknél

A kakaópiacon jelentős áremelkedés várható, mivel a kereskedők ellátási gondokkal és a hosszú távú szállítási szerződések biztosításának növekvő költségeivel szembesülnek. A legaktívabb New York-i és londoni határidős kontraktusok e hónap végi szállításra több mint 25%-ot zuhantak az elmúlt két napban, majd meredeken emelkedtek, ami azt tükrözi, hogy a piac küzd a kínálati hiány kezelésével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×