eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bajban a világhírű operaház

Szorult helyzetbe került a milánói Scala, a világhírű operaház jövő évi költségvetéséből hiányozni fog hétmillió euró, amelyet a város ígért oda, de a kiadáslefaragás miatt nem fogja rendelkezésre bocsátani.

A gazdasági nehézségekkel küzdő olasz kormány eurómilliárdos kiadáscsökkentő tervet hirdetett a települések számára, ez kiemelten sújtja az olasz kultúrát. A milánói önkormányzat ezért már nincs abban a helyzetben, hogy garantálja a 2012-re ígért támogatást.

Stephane Lissner, a Scala intendánsa magántámogatóktól igyekszik pénzt szerezni, de addig is kénytelen lefaragni a világhírű operaház kiadásait.

Diego Della Valle, a neves Tod's cipőkonszern tulajdonosa jelezte, hogy beszáll a Scalát működtető alapítványba, és az elkövetkezendő négy év alatt 5,2 millió eurót folyósít a háznak. A Scala az állami támogatás erős csökkenése okozta lyukakat reméli betömni ebből az összegből.

Az olasz nagyvállalkozó tavaly 25 millió euróval segítette a római Colosseum restaurálását. "Tevékenyen segíteni akarjuk az olasz kultúrát, mert azzal mi is jól járunk, vagyis azok az üzletemberek, akik az olaszok szemében külföldön élnek" - fogalmazott a mágnás.

A Scala nagyratörő repertoárral készül az évadra, az operaház december 7-én kezdi a szezont Mozart Don Giovanni című művével. A darabot Daniel Barenboim vezényli, Don Giovannit Peter Mattei alakítja, Donna Annát pedig Anna Netrebko énekli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×