eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Robert de Niro: Nehéz dolga volt a cannes-i zsűrinek

Nehéz volt a döntéseket meghozni, de muszáj volt választani - mondta vasárnap este Robert de Niro zsűrielnök a 64. Cannes-i Filmfesztivál díjkiosztója utáni sajtótájékoztatón.

A zsűritagok egyetértettek az újságírókkal abban, hogy nagyon erős volt az idei mezőny: a filmek színvonala egységesen magas volt, s a fődíjat több alkotás is megérdemelte volna.

"Ez semmit nem vesz el azon filmek értékéből, amelyek nem kaptak semmit. Michel Piccoli kiváló volt a Habemus Papamban. Nanni Moretti pedig kiváló rendező" - mondta egy újságírói kérdésre az amerikai zsűrielnök. Mivel a fesztivál szabályai szerint filmenként csak egy díjat ítélhet oda a zsűri, "nagyon nehéz volt a döntéseket meghozni" - hangsúlyozta Robert de Niro.

Az Arany Pálmát a zsűri annak a filmek ítélte, amelyet a legnagyobb várakozás előzött meg, s amely végül a leginkább megosztotta a fesztiválközönséget: Terrence Malick The Tree of Life (Életfa) című munkáját az újságírók egy része tapssal, de sokan füttyel és búgással fogadták, s a kritikák is megosztottak voltak a rendező szerint költeményként értelmezendő, grandiózus filmet illetően. (Malick másodszor részesült a cannes-i fődíjban: először 1978-ban kapta a Mennyei napokért).

Jude Law elárulta, hogy több film miatt is vita folyt a zsűritagok között, nevezetesen a spanyol Almodóvar, a finn Kaurismaki, az olasz Moretti filmjei és az ausztrál Julia Leigh első rendezői munkájával kapcsolatban.

A zsűri megosztva adta ki az Arany Pálma utáni második legfontosabb elismerést - a zsűri Nagydíját - Luc és Jean-Pierre Dardenne A biciklis kölyök című drámájáért és a török Nuri Bilge Ceylan Volt egyszer egy Anatólia című filmjéért. "Ez volt a legjobb megoldás, amely tükrözi az érzéseinket ezzel a két filmmel kapcsolatban" - hangsúlyozta a brit színész.

A zsűri magyar származású francia tagja, Olivier Assayas úgy vélte, hogy kiváló filmek voltak az idei versenyprogramban, és ezt jól tükrözi a díjazottak listája. Linn Ullmann norvég írónő azt emelte ki, hogy "Robert de Niro nagyon nagy zsűrielnök volt, egy demokrata". "Két csodálatos hetet töltöttünk el nagy filmekkel" - tette hozzá.

A filmje sajtótájékoztatóján a nácizmus iránti szimpátiáját hangoztató dán rendező, Lars von Trier kitiltását először kommentálták a zsűritagok. Robert de Niro emlékezetett arra, hogy a Melancholia című filmet azután is versenyben tartotta a fesztivál vezetősége, hogy a rendezőt persona non gratának nyilvánította.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×