eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hagyományteremtő rajzfilmünnep Bogyóval és Babócával

Bemutatkozik Bogyó és Babóca 13 új meséje, valamint más régi kedvenc mesehősök is szerepelnek a rajzfilmünnepen, amelyet hagyományteremtő céllal országosan 30 moziban rendeznek meg május utolsó vasárnapján, a nemzetközi gyermeknapon.

Gyereknap alkalmából a KEDD animációs stúdió úgy döntött, megszervezi az első országos gyermeknapi rajzfilmünnepet. A fesztiválon országszerte 30 moziban vetítenek új és régi meséket, sorozatokat. Emellett ügyességi és pontgyűjtő játékokkal, kvíz-versenyekkel és rajzpályázatokkal is színesítik programjaikat a filmszínházak. A részletes és helyi programokról a www.rajzfilmunnep.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A programot beharangozó keddi sajtótájékoztatón M. Tóth Géza animációs rendező, a stúdió vezetője elmondta: a rajzfilmkészítés egy-két műhelyen kívül nagyjából megszűnt Magyarországon, pedig olyan animációs örökségünk van, ami régen világhírűvé tette a magyar meséket. "Ezzel az ünneppel szeretnénk megmutatni, ma is vannak olyan kiváló és tehetséges művészek Magyarországon, akiknek munkájára most is érdemes odafigyelni" - fogalmazott.

A stúdió vezetője arról is beszélt, hogy ezzel a kezdeményezéssel szeretnének hagyományt teremteni.

A szervezők a Magyar Televízióval együttműködve, annak archívumából kiválasztottak jó néhány régi klasszikus mesét, mesesorozatot, a mozik szabadon válogathatnak ezekből és színesíthetik velük műsorkínálatukat a fesztivál napján.

A rajzfilmünnepen tartják a Bogyó és Babóca - 13 új mese című animáció előbemutatóját. A Bartos Erika nagysikerű könyvsorozatából készült produkció a csigafiú és a katicalány kalandjait meséli el a legkisebb korosztálynak. Egyszerű képi megjelenítése és kedves figurái révén az óvodásoknak is teljesen érthető nyelven tudja elmesélni a sok hétköznapi szituáción alapuló tanulságos történeteket - mondta el M. Tóth Géza.

A film producereként M. Tóth Géza kiemelte: fontos szempont volt a mese készítésénél, hogy közvetlenül a gyermekekhez szóljon. Nem alkalmaztak bonyolult animációs megoldásokat, helyette inkább arra törekedtek, hogy a vásznon megjelenő rövid történetek jól érthetők legyenek és az epizódok közti lélegzetvételnyi szünetekben a gyerekek kedvük szerint kommentálhassák a látottakat

A teljes egészében önerőből készült produkció első 13 részét már öt európai országban láthatják a gyerekek, valamint az egyik legismertebb mesecsatorna is vetíti. Jelenleg tárgyalások folynak a kínai fordításról és sugárzásról is. A folytatáson ugyanaz a csapat dolgozott, amely a sorozat első részein; Krizsanics Antonin rendezte, az Alma együttes írta a zenét és Pogány Judit kölcsönözte a hangját az erdőlakó bogaraknak, valamint mesélte el hétköznapjaik történetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×