eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Magyar Örökség-díj a Rákóczi Szövetségnek

Állampolgári javaslatok alapján többek között Halzl Józsefnek és a Rákóczi Szövetségnek ítélte oda a Magyar Örökség-díjat a Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága. A díjat december 18-án adják át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A Magyar Örökség-díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma hozta létre 1995-ben. A bizottság elnöke 2000-ig Mádl Ferenc, 2000-től pedig Hámori József lett. A Magyar Örökség díj gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át.

A díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez - olvasható a Wikipédián.

Idén többek között Halzl József és az általa vezetett Rákóczi Szövetség kapja majd.

A Rákóczi Szövetség 1989-ben alakult azzal a céllal, hogy a határon túl élő magyar kisebbségek nemzeti, kulturális, szellemi, közművelődési és érdekképviseleti tevékenységét segítse és hatékonyan részt vállaljon identitástudatuk megőrzésében. Nevéből adódóan másik fontos feladatának tekinti II. Rákóczi Ferenc szellemi örökségének és emlékének megőrzését és a magyar kulturális hagyományok ápolását - emlékeztet a Felvidék.hu.

A Szövetség jelenleg Kárpát-medence szerte több mint 9000 taggal, és csaknem 200 helyi szervezettel büszkélkedhet, amelyek számos programot, rendezvényt szerveznek. A Szövetség, az általa kitűzött célok hatékonyabb elérése érdekében, 1990-ben létrehozta alapítványát, a Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítványt, melynek tevékenysége elsősorban a felvidéki magyarság sokoldalú támogatására terjed ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×