eur:
385.32
usd:
354.88
bux:
68087.26
2024. május 21. kedd Konstantin

Ki jár jól az egymilliárdos Márai-programnak köszönhetően?

A magyar irodalmi kultúra ápolása nemzetstratégiai kérdés, ezt jelzi az egymilliárd forintos kerettel induló Márai-program is - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Írószövetség szombati budapesti tisztújító közgyűlésén mondott köszöntőjében; az ülés alkalmával a szervezet új választmányt, elnökséget és elnököt is választ.

"Dolgunk egyszerű: vissza kell hódítanunk az olvasót, a színházat, a mozit, a könyvkiadást, folyóiratot, nemzeti irodalmunk szolgálatába kell állítanunk a médiát, az internetes világot" - hangoztatta az eseményen felszólaló Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett, "van kire alapozni", mert írótárs vezeti a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságát, valamint az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságát is.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Magyar Írószövetség szerepét méltatva felidézve: a szervezet a magyar irodalom és a magyar társadalom szolgálatát vállalta és vállalja immár évtizedek óta, többi között 1956-ban is; "valóságos művelődési központként működik", a határon túli alkotóknak is otthont adva.

"Ahhoz kell hozzásegíteni az írókat, hogy megtalálják olvasóikat, és művészeink ne állami kegyekért álljanak sorba, hanem független alkotóként tudják megélni az írói létet" - szólt a tárca feladatairól Réthelyi Miklós.

Mint hozzátette, ebben segít majd az évi egymilliárd forintos keretből gazdálkodó Márai-program. A Nemzeti Kulturális Alap felügyelete alatt jövőre induló nagyszabású projekt célja az olvasáskultúra fejlesztése lesz, és "egyaránt jól jár majd az író, a kiadó, a könyvtáros, de leginkább az olvasó" - emelte ki a miniszter.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: tudomása szerint Budapest vezetése először képviselteti magát a Magyar Írószövetség közgyűlésén.

A várospolitikus hangsúlyozta, hogy az országhatárhoz kötődő megosztottság mellett fel kell számolni a főváros-vidék megosztottságot is.

A szombati közgyűlésen Marsall László költő, Tamás Attila író és Szalay Károly író, irodalomtörténész vehette át a Magyar Írószövetség örökös tagja elismerő oklevelet. A szövetség elnökségének döntése alapján ebben az évben posztumusz örökös tag oklevelet adományoztak Déry Tibornak, Illyés Gyulának, Németh Lászlónak, Tamási Áronnak és Veres Péternek. A közgyűlésen adták át a Hieronymus-díjat Hárs Ernő és Kodolányi Gyula költőknek műfordítói munkásságuk elismeréseként.

Az elnöki, a titkári és a felügyelőbizottsági beszámolókat Szentmártoni János választmányi tag A Magyar Írószövetség jövője című előadása, majd az új választmány tagjainak megválasztása követi. Az írószövetség alapszabálya értelmében az 56 fős választmány saját tagjaiból választja meg a szervezet új elnökét és a szervezet hattagú elnökségét.

Vasy Géza, az írószövetség leköszönő elnöke már korábban jelezte, hogy három év után nem vállal újabb ciklust.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×