eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Örömzenével búcsúzik a Hobo Blues Band

Harminchárom évvel a megalakulás után, egy nappal Hobo hatvanhatodik születésnapja előtt elbúcsúzik a közönségtől a Hobo Blues Band 2011. február 12-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel utoljára. A zenész az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy örömzenélésre készülnek. A zenekar egykori legendás gitárosa, Tátrai Tibor pedig megígérte: improvizációban nem lesz hiány.

"Hosszú és bőséges időszak után békében és szépen mondunk búcsút" - fogalmazott Hobo az MTI-nek. Felidézte, hogy a HBB 1978-ban alakult, tervek és célok nélkül, saját örömére, s nem is gondolt hosszú pályafutásra.

"Fekete bluest és fehér rock and rollt játszottunk, mint a Rolling Stones, kiegészítve néhány verssel. A hozzáállásomat a közönség igénye és kihívása változtatta meg" - árulta el Hobo, aki zenekara megalakításakor már rendszeres közreműködő volt a Kex és a P. Mobil koncertjein.

Az elmúlt több mint három évtizedben a zenekar 26 nagylemezt készített, miközben Hobo 1987-től szólómunkáit, versmegzenésítéseit is kiadta és színházi esteket csinált.

A HBB most, még egyszer utoljára közönség elé lép, mégpedig a kilencvenes években létezett felállásban: Hobo énekel, Tátrai Tibor gitározik, Póka Egon basszusgitározik, Solti János dobol, közreműködik a régi harcostárs, Deák Bill Gyula (ének) és Hobo mostani munkatársa, Madarász Gábor gitáros.

2008 szeptemberében a Hobo Blues Band történetének tizenhét fontos szereplőjével a színpadon ünnepelte 30. születésnapját a Sportarénában. Hobo elmondta, hogy Pókával, Tátraival és Soltival akkor megpróbáltak egy stúdiólemezt is rögzíteni, de egyszerűen nem sikerült összeegyeztetni a tagok időbeosztását, és a 2009-re tervezett 11 közös koncertből sem lett semmi.

"Nem azért, mert nem akartuk, hanem hála Istennek mindenkinek megvan a maga sikeres útja. A két évvel ezelőtt megírt szövegeimből végül Madarász Gábor zenéjére a tavaly kiadott szólóanyagom, a Circus Hungaricus lett, ami számomra a Vadászat és a Tábortűz című HBB-album mellett a három legfontosabb lemez egyike" - idézte fel Hobo. Mint megjegyezte, Madarásszal azóta egy majdnem kész rock and roll lemezt is csináltak, amely a tervek szerint jövőre fog megjelenni.

Tátrai Tibor az első HBB-album, az 1980-ban megjelent Közép-európai hobo blues után csatlakozott az együtteshez és megszakításokkal 1996-ig játszott velük lemezeken. "A Hobo Blues Band nagy szerelem volt az életemben, egy igazi szexi muzsika. Amikor a hetvenes évek elején zenélni kezdtem, és Radics Béla mellé kerültem, a Tűzkerék pont ugyanazt a műsort játszotta, mint később a HBB: bluest és rhythm and bluest, ami nekem nagyon fekszik" - nyilatkozta a gitáros.

A búcsú alkalmából elkészült egy válogatáslemez is, "Halj meg és nagy leszel!" címmel. A Universal Music által most megjelentetett korongra Hobo 16 felvételt válogatott, köztük olyan klasszikusokat, mint a 3:20-as blues, a Nem hallod, üvöltök!, a Kopaszkutya; a Mesél az erdő vagy a Közép-európai hobo blues 2.

Az énekes a búcsú okairól szt mondta, hogy társainál később kezdte a rockzenei pályát, sokkal idősebb is náluk - Tátrainál hét évvel, Pókánál nyolccal, Soltinál majdnem kilenccel -, ráadásul színházi és egyéb kötelezettségei ma már nem engedik meg számára a zenekari keretekben gondolkodást. Hozzáfűzte: nemsokára 66 éves lesz, a következő három éve mégis teljesen tele van munkával.

A tervek szerint a jövő februári HBB-búcsúkoncert CD-n és DVD- is megjelenik majd.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×