eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Még két hétig lehet pályázni párizsi kollégiumi szobákra

Augusztus 15-ig lehet pályázni a Cité International Universitaire de Paris (CIUP) kollégiumi férőhelyeire. A Párizsi Magyar Intézet által kiírt pályázatra olyan magyar vagy francia ösztöndíjat elnyert tanulók jelentkezését várják, akik a 2010/2011-es tanévre mester- vagy doktorátusi képzésre felvételt nyertek párizsi, créteil-i vagy versailles-i egyetemre, főiskolára.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) egyben Collegium Hungaricum is, azaz a kultúraközvetítés mellett a két ország közötti oktatási és a tudományos kapcsolatok építése is feladata - olvasható az intézmény közleményében.

Mivel az intézet épületében nincs elegendő szoba a magyar ösztöndíjasok elhelyezésére, az Oktatási és Kulturális Minisztérium külön támogatásával a PMI minden évben bérlőkijelölési jogot vásárol a Cité International Universitaire de Paris-ban, hogy biztosítsa a magyar tanulók párizsi elhelyezését.

A múlt század 20-as éveiben épült kollégium-komplexumot olyan világhírű építészek jegyzik, mint például Le Corbusier. A francia főváros déli részén található 34 hektáros parkkal körülvett közel 40 épületben évente 10 000 rezidens, összesen 140 nemzetiség kap helyet.

A magyaroknak fenntartott kollégiumi férőhelyeket az utóbbi négy és fél évben összesen közel 125 diák vehette igénybe. Ecsedi-Derdák Andrásnak, az intézet igazgatójának fontos szempontja volt, hogy a pályázók szociális helyzetét is figyelembe vegye az általa felkért, francia és magyar szakemberekből álló független zsűri, hiszen a cél az, hogy ne a családok anyagi lehetőségein múljon, ki tölthet el egy esztendőt valamely híres Párizs-környéki egyetemen.

A nyertesek a Franciaországban töltött tanulmányi idő alatt alkalmanként segítik a PMI rendezvényeit - ezzel mintegy kiegészítik a csak tavaly közel felére kurtított költségvetéssel működő intézmény lehetőségeit, ugyanakkor hasznos szakmai és emberi kapcsolatokat is építhetnek.

Ezt segíti a három éve elindított "nevelőszülői" program is, amelynek keretében a Párizsi Magyar Intézet a mellette működő egyesületek segítségével összeköti az egyetemistákat francia családokkal, akik vasárnapi ebédmeghívásokkal, közös programokkal vagy éppen hasznos tanácsokkal teszik könnyebbé az olykor bizony meghökkentően nagy kulturális különbségek áthidalását. A tapasztalatok szerint a magyar fiatalok élnek a lehetőséggel és akár életre szóló barátságokat is kötnek az őket segítő baráti kör tagjaival.

A pályázati kiírásra augusztus 15-ig lehet jelentkezéseket beküldeni a ciup@instituthongrois.fr címre. A PMI az ösztöndíjak elbírálását a minisztériumtól kapott anyagi támogatás megítélésétől teszi függővé - amelyről az idei esztendőben még nem született végleges döntés.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×