INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A könyvfesztiválon nem érződött a gazdasági válság

Infostart / InfoRádió
A gazdasági válság az idei könyvfesztivál során nem éreztette hatását - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének igazgatója, aki elmondta azt is, hogy megoldódtak a Márai-programmal összefüggő, korábban jelzett problémák.

Vasárnap ért végett a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének igazgatója az InfoRádiónak elmondta: ebben a félévben a könyvpiac még nem számíthat növekedésre. Hozzátette: a gazdasági válság nagyon komolyan érintette azt a vásárlóréteget, amelyet a könyvkiadók megszólítanak.

Zentai Péter László szerint új stratégiákat kell kialakítani. A kérdés az, hogy visszafogott óvatossággal kevesebb új könyvet jelentessenek meg, vagy figyelemfelkeltő könyvekkel ösztönözzék az embereket arra, hogy még bátrabban költsenek az emberek kultúrára.

A könyvfesztiválon nem érződött a válság: a krízis idején is nézőcsúcsokat döntögettek a rendezvények, a könyvek iránti érdeklődés láthatóan megmaradt. Az igazgató úgy véli: a válság inkább abban mutatkozik meg, hogy a hétköznapokban kevesebb ember tér be a könyvesboltokba.

A könyvfesztiválon jelentették be, hogy néhány héten belül elindulhat az olvasáskultúra támogatására létrehozott Márai-program, amelynek keretében egymilliárd forint áll rendelkezésre. Zentai Péter László elmondta: a teljes magyar könyvkiadásból kiválasztanak ezer olyan művet, amely a magyar könyvkiadás nemzeti kultúrájának értékét jelenti.

Ezt a döntést egy széleskörű testületnek kell meghoznia. A lista a könyvtárosok, az irodalom, a tudomány és a könyvkiadás szereplőinek konszenzusos döntése kell, hogy legyen - hangsúlyozta az igazgató.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Zentai Péter László 1.
 


Zentai Péter László 2.
 


A címlapról ajánljuk