eur:
394.07
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megjelent a Nagyítás

Ezen a héten jelent meg a Nagyítás, Magyarország legújabb kulturális hetilapjának első száma. A főszerkesztő azt hangsúlyozta: újjá kell szervezni a szellemi közéletet is. Erről szól az első szám vitaindító cikke is, Granasztói György tollából.

Elsősorban kulturális hetilapnak tarja a Nagyítást a főszerkesztő, bár a fejléc fölött a társadalom és a politika szó is szerepel, Csontos János szerint azonban nem kell mesterségesen szétválasztani a szellemi erőtérben összetartozó területeket.

Mégis a kultúrát hangsúlyozza, ez a terület ugyanis szerinte ebek harmincadjára került a gazdaság és a politika mögött, holott a mostani gazdaság feloldását kulturális megújulás nélkül nem lehet kivitelezni - mondta.

A lap készítői gondolkodásra akarják késztetni azt a szellemi értelmiséget, ami még igényét érzi a gondolkodásnak - a mondat Granasztói György vitaindító írásában szerepel.

Mindenki érzi, hogy új idők jönnek, eközben nemcsak a szellemi közéletet kellene újjászervezni, hanem sok minden mást. Csontos János hozzátette: a lap nem provokálni akar, inkább számba venni a teendőket.

A főszerkesztő az Élet és Irodalommal való összehasonlítást kapcsán azt mondta: a Nagyítás merőben más hangvételű és más szerkesztési koncepciók alapján készül. Mindössze annyiban vetélytársak, hogy mindkét lap a kulturális hetilappiacon jelenik meg.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×