eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elhunyt Vjacseszlav Tyihonov

Elhunyt Vjacseszlav Tyihonov orosz színész, A tavasz 17 pillanata című klasszikus orosz tévéfilmsorozat Stirlitz kapitánya.

Az Oroszországban máig rendkívül népszerű 81 esztendős színészt pénteken érte a halál egy moszkvai kórházban, ahová a közelmúltban szállították be szívinfarktussal. Halálhírét az Orosz Filmművészeti Szövetség közölte az ITAR-TASSZ hírügynökséggel.

Pályafutását az ötvenes években kezdte, több tucatnyi szovjet, később orosz filmben szerepelt. Gyakran formált meg olyan szovjet hősöket, akik a kommunista eszmék győzelméért küzdenek. Egyik leghíresebb szerepét A tavasz 17 pillanata című 12 részes orosz tévéfilmsorozatban játszotta el.

A széria 1973-ban készült Julian Szemjonov regénye alapján, Tatyjana Lioznova rendezésében. A magyar nézők egy évvel később láthatták. Tyihonov Makszim Makszimovics Iszajev őrnagyot, a zseniális orosz kémet alakította, aki Max Otto von Stirlitz néven férkőzött a náci vezetők közelébe. Stirlitz valóságos népi hős lett: Borisz Jelcin elnöksége idején egy felmérés kiderítette, hogy az orosz filmhősök közül a választók legszívesebben Strilitzet látnák az elnöki székben.

Mint a sorozat rendezője később elmesélte, az első vetítés idején az utcák elnéptelenedtek a Szovjetunióban, csökkent a bűnözés és nőtt az energiafelhasználás, mert mindenki a tévé előtt ült, állítólag maga Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár is.

A sorozatot a fáma szerint a KGB, a szovjet titkosszolgálat rendelte. Bár a történelmi tényekhez csupán lazán kötődött, a korszakra vonatkozóan szakértők mégis az egyik első realista alkotásként értékelték a németek ábrázolása tekintetében.

Tyihonov 80. születésnapját egész Oroszországban ünnepelték: számos újságcikkben írtak róla, a televíziók levetítették filmjeit, valamint a vele készült portréfilmeket. Bár a színész betegsége miatt akkor is éppen egy kórházban feküdt, családtagjai, barátai és ismerősei elárasztották jókívánságaikkal.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×