INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

András napján kerül a polcokra a pápa lemeze

InfoRádió / MTI
Bár az üzletek polcaira csak november 30-án kerül ki, már most bemutatták XVI. Benedek pápa lemezét, amelyen az egyházfő énekel és imákat recitál. Az album az Alma Mater címet kapta.

A lemez anyaga kórusmunkákból, Mária-imádságokból, valamint kortárs komolyzenei művekből lett összefűzve. A muzikalitásáról ismert katolikus egyházfő hét imát és reflexiót mond el az albumon, ezeket a pápává választása óta eltelt időszakban vették fel, és most rátették a lemezre, a zeneszámok közé beillesztve. A nyolcadik imát - a Regina Coeli-t ("Mennyek Királynője") - a pápa kifejezetten a lemez kedvéért recitálta "fel" a hanghordozóra.

Az Alma Materen az egyházvezető öt nyelven -angolul, olaszul, spanyolul, franciául és latinul - szólal meg, a 49 perces játékidőből a pápa hangja mintegy 10 percen át hallható.

Kísérőként a londoni Royal Philharmonic Orchestra és a római Filharmonikus Akadémia kórusa hallható. A kórus nyolc szám alatt hallható, ezeket a szerzeményeket három zeneszerző komponálta. A brit zenekarral a londoni Abbey Roadon, míg a római kórussal a Szent Péter bazilikában rögzítették a felvételeket.

A lemezeladásokból származó bevételeket jótékony célra fordítják, a Geffen kiadó világsikerben reménykedik.

A pápa zeneszerető családból származik, ő maga zongorán játszik. Kedvenc komponistái között Mozart és Bach is szerepel.

A címlapról ajánljuk