eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen a magyarok genetikai családfája?

Népünk genetikai családfája címmel január 4-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeumban a National Geographic Channel és a Millenáris közreműködésével létrejött ismeretterjesztő kiállítás. A kárpát-medencei népek és a magyarság eredetével kapcsolatos antropológiai és genetikai kutatások eredményeiről Fóthi Erzsébet antropológus, a kiállítás kurátora beszélt az InfoRádióban.

A National Geographic Channel neves magyar tudósok bevonásával és a Millenáris közreműködésével létrehozta a Népünk genetikai családfája című ismeretterjesztő kiállítást, amely különféle tudományterületeken keresztül vizsgálja a magyar nép eredetére vonatkozó elképzeléseket.

A National Geographic Channel rendhagyó módon kezdeményezett együttműködést a bölcsészettudományok és a természettudományok művelői között, annak érdekében, hogy az igazsághoz minél közelebb álló, a magyar kutatási eredményeket legátfogóbb módon bemutató anyag jöhessen létre. A program a történészek, antropológusok és genetikusok kutatómunkájának szintetizálásával sokoldalúan mutatja be e gyakran vitatott téma kérdéseire adható válaszok sokszínűségét.

A kiállításon végighaladva megismerhetjük a Kárpát-medence benépesülésének folyamatát, a magyarságra jellemző embertani típusokat, a honfoglalás előzményeit és az őshaza elhelyezkedéséről alkotott elméleteket. Bepillantást nyerünk a hazánkban végzett népességgenetikai vizsgálatok eredményeibe, a jellemző betegségcsoportok genetikai hátterébe, és választ kapunk számos aktuális népegészségügyi problémára is.

Fóthi Erzsébet antropológus, a kiállítás kurátora az InfoRádiónak elmondta: az utolsó 10-12 ezer évben folyamatos érkeztek népcsoportok a Kárpát-medencébe minden égtáj felől, így egyre változatosabb lett a népesség összetétele, és ez ma is fennáll. Csak 10-15 százalékban vannak olyan génjeink, amelyek megkülönböztetnek minket a többi európai néptől - tette hozzá.

A honfoglaláskori csontokból nyert genetikai információk nem cáfolják azt, hogy a 10. századi népesség két különböző, nagyon eltérő csoportra bontható - emelte ki a kurátor. Fóthi Erzséber kifejtette: a szinte teljesen europid vonásokkal rendelkező nagyobb tömegű népesség leletei a köznépi temetőkben találhatók, míg a vezető réteg temetőiben más koponyaalkatú, jelentős mongolid népesség leleteit találták.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×