INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Megkezdődött a pécsi tudásközpont építése

InfoRádió / MTI
Elhelyezték a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházása, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapkövét a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

A mintegy 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással épülő, 13 ezer négyzetméteres létesítmény Pécs és a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd, de alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

A Kaptár névre keresztelt négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, a PTE központi, valamint állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára. Az ingatlanban két, egyenként 200 férőhelyes előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak.

A pécsi EKF-nek öt nagyprojektje van: a közterek és parkok megújítása, egy konferencia- és koncertközpont, valamint a építése, a Múzeum utca, valamint a Zsolnay Kulturális
Negyed kialakítása. A kivitelezési munkák 18 helyszínen folynak, mintegy bruttó 50 milliárd forint értékben.

A tudásközpontot kivitelezője a Gropius Zrt., amelynek egy éve sincs a projekt befejezésére. A nettó 3,8 milliárd forintból, részben európai uniós támogatással épülő létesítmény 13 ezer négyzetméteres lesz.

A konferencia- és koncertközpont nettó 7,2 milliárd forintból, 2010. szeptember 30-ra készül el. A mintegy 11 ezer négyzetméter alapterületű, részben európai uniós forrásból épülő létesítmény a Dél-Dunántúl legnagyobb, egyszerre akár ezer embert is befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz, és a Pécsi Kulturális Központnak, a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok irodáinak, próbatermeinek ad otthont.

A város főtere várhatóan az év végi határidőre elkészül, a színház igazgatója azonban attól tart: a teátrum megújítására nem kerül sor, holott erre nemcsak a megtartandó előadások színvonala, hanem az épület állapota miatt szükség lenne.

A címlapról ajánljuk