eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk

Megkezdődött a pécsi tudásközpont építése

Elhelyezték a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházása, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapkövét a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

A mintegy 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással épülő, 13 ezer négyzetméteres létesítmény Pécs és a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd, de alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

A Kaptár névre keresztelt négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, a PTE központi, valamint állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára. Az ingatlanban két, egyenként 200 férőhelyes előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak.

A pécsi EKF-nek öt nagyprojektje van: a közterek és parkok megújítása, egy konferencia- és koncertközpont, valamint a építése, a Múzeum utca, valamint a Zsolnay Kulturális
Negyed kialakítása. A kivitelezési munkák 18 helyszínen folynak, mintegy bruttó 50 milliárd forint értékben.

A tudásközpontot kivitelezője a Gropius Zrt., amelynek egy éve sincs a projekt befejezésére. A nettó 3,8 milliárd forintból, részben európai uniós támogatással épülő létesítmény 13 ezer négyzetméteres lesz.

A konferencia- és koncertközpont nettó 7,2 milliárd forintból, 2010. szeptember 30-ra készül el. A mintegy 11 ezer négyzetméter alapterületű, részben európai uniós forrásból épülő létesítmény a Dél-Dunántúl legnagyobb, egyszerre akár ezer embert is befogadó multifunkcionális hangversenyterme, kulturális rendezvényhelyszíne lesz, és a Pécsi Kulturális Központnak, a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok irodáinak, próbatermeinek ad otthont.

A város főtere várhatóan az év végi határidőre elkészül, a színház igazgatója azonban attól tart: a teátrum megújítására nem kerül sor, holott erre nemcsak a megtartandó előadások színvonala, hanem az épület állapota miatt szükség lenne.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×