INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az erő velünk van! - Magyarországon forgathatják a Star Wars-sorozatot

Infostart / InfoRádió
Lehetséges, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt Csehország helyett Magyarországon forgatják le a Csillagok háborújából készülő új televíziós sorozatot - írta a The Wall Street Journal című amerikai lap.

"Filmesként mindig abba az országba megyek, ahol a legjobb szakmai stáb a legkedvezőbb adózási feltételekkel párosul" -indokolta George Lucas e-mailben küldött válaszában a The Wall Street Journalnak, miért esélyes több közép-európai ország mellett különösen Magyarország, hogy az új Csillagok háborúja tévésorozat forgatási helyszíne legyen.

A lap emlékeztet rá, hogy Csehországban tavaly csupán 40 millió dollárt költöttek a külföldi - elsősorban amerikai - filmgyártók, ami 80 százalékos visszaesésnek számít a csúcsév, a 2003-as 270 millió dolláros bevételhez képest, idén pedig még egyetlen nagy nemzetközi produkció sem kötelezte el magát a prágai stúdiók mellett.

Magyarországon ezzel párhuzamosan az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt a külföldi filmes produkciókból származó bevétel: míg 2004-ben csupán 20 millió dollárt költöttek a külföldi filmgyártók, a tavalyi évben ez az összeg már 150 millió dollárra rúgott.

A hírek alapján George Lucas cége egymaga közel ugyanekkora összeget, átszámítva 20-30 milliárd forintot költhet el a készülő televíziós sorozatra, amely a tervek szerint a harmadik és a negyedik mozifilm közötti időszakot öleli majd fel, és a Galaktikus Birodalom megalapításától a Halálcsillag megépítéséig eltelt időszak eseményeit mutatja be.

Az új sorozatot, amelyet a friss hírek szerint akár Magyarországon is készíthetnek, 2010-ben kezdik el forgatni; az egy órás epizódokat pedig valószínűleg 2011-től láthatja televízióban a közönség.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk