eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Filmszemle: az Utolsó idők kapta a fődíjat

Az Utolsó idők, Mátyássy Áron filmje kapta a jubileumi 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót, míg a legjobb rendezőnek járó elismerést Gárdos Péter vehette át Tréfa című alkotásáért kedden este a Budapest Kongresszusi Központban.

A legjobb szórakoztató közönségfilm díjával Herendi Gábor Valami Amerika 2. című alkotását jutalmazták.

A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést Somogyvári Gergő-Feszt Judit Csempelevél és Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című alkotása kapta megosztva.

A legjobb kisjátékfilmért járó díjat Ujj Mészáros Károly Alena utazása és Schwechje Mihály Hideg berek című munkájának ítélték szintén megosztva.

A tudományos-ismeretterjesztő film kategóriában is két alkotó kapott fődíjat: Mosonyi Szabolcs Pannon sivatag, Kollányi Ágoston Korhadó múlt, porladó jövő? című filmjéért vehette át az elismerést.

A tv-film szekció győztes alkotása Ferenczi Gábor A barátkozás lehetőségei című munkája lett.

Idén az elsőfilmeseket jutalmazó Simó Sándor-emlékdíjat is két rendező kapta meg: Szajki Péter Intim fejlövés és Szabó Simon Papírrepülők című filmjéért.

A külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díjával Nagy Viktor Oszkárt tüntették ki, Apaföld című filmjéért.

A játékfilm kategóriában a legjobb férfi alakítás díját Lukáts Andor kapta a Príma primavera és a Mázli című filmekben nyújtott játékáért, míg a legjobb női alakítás díját Ubrankovics Júliának ítélték, a Majdnem szűz című film főszereplőjének megformálásáért. Az operatőri elismerést Tóth Widamon Máté kapta az 1 című filmért.

A legjobb forgatókönyvíró díját Hegedűs Bálint vehette át a Mázli című filmért. A legjobb eredeti filmzenének járó díjban az Utolsó idők című film zenéjéért Márkos Albert és Harcsa Veronika részesült. A játékfilmes produceri díjat Csáky Attila kapta a Papírrepülők és az 1 című filmek gyártásáért.

A játékfilmes látványtervezői elismerést az 1 című alkotásért Lányi Fruzsinának, Varga Juditnak, és a filmet rendezőként is jegyző Pater Sparrownak ítélték, a kategória vágói díját, Arany Ollót szintén az 1 című filmért Kiss Wanda kapta. Az Aranymikrofon díjjal Major Csabát, a Mázli, a Valami Amerika 2. és a Pinprick hangmérnökét tüntették ki.

A dokumentumfilmes kategória rendezői díját - megosztva - Domokos János (Nem vagy egyedül...) és Pálos György Ali (Mit tudjátok ti, ki vagyok én!) vehette át. A legjobb operatőri díjat - szintén megosztva - Somogyvári Gergő (Csempelevél) és Kőszegi Gyula (A három nővér) kapta. A Schiffer Pál-díjat Hajdú Eszternek ítélté oda A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című alkotásáért. Elismerő oklevelet ketten kaptak: Bálint Ibolya az Apró örömök és S. Takács András A gyakornok - 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél című filmjéért.A kisjátékfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvíró-rendező díját Nagy Anikó Mária kapta az Apró dolgok című filmért. Különdíjat ítéltek M. Tóth Gézának Mama című alkotásáért.

A tudományos-ismeretterjesztő kategória Kollányi Ágostonról elnevezett rendezői díját Szekeres Csabának ítélték a Nexus című filmért.

A tv-film kategóriában a Zsurzs Éva nevét viselő rendezői díjat Török Ferenc vehette át Koccanás című munkájáért. Színészi játékáért különdíjjal jutalmazták Törőcsik Marit Bereményi Géza Irodalom című filmjében nyújtott alakításáért. (A színésznő, aki múlt hét csütörtökön hivatalosan megnyitotta a filmszemlét, a díjátadón nem vett részt.)

A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi naptári év legmagasabb nézőszámot elért alkotásai kapták: az animációs filmek közül Ternovszky Béla Macskafogó 2., a játékfilmek közül pedig Sas Tamás 9 és fél randi című munkája.

Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díjasa Mátyássy Áron lett az Utolsó időkért.

A magyar filmplakátok versenyében a szakmai zsűri idén nem adott ki díjat, a közönségdíjat a 2 nap Párizsban című film plakátja nyerte el.

Az internetes közönségszavazás eredményeként a film.hu díját Goda Krisztina Kaméleon című filmje kapta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×