eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Botrány három fővárosi színházigazgató kinevezése körül

A Madách és az Új Színház jelenlegi igazgatóját további négy évre, a Mikroszkóp Színpadét pedig újabb három évre nevezte ki csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes az ülés után közölte: a döntés felfüggesztését és pályázat kiírását kéri Demszky Gábor főpolgármestertől.

Három fővárosi színház igazgatójának újította meg megbízatását a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága. A testület a szabad demokrata Bőhm András elnök módosító indítványa alapján, az elnök és a szocialista Gy. Németh Erzsébet alelnök szavazataival döntött az igazgatói kinevezésekről.

Érdekesség, hogy a többi koalíciós képviselő tartózkodott a szavazásnál, amelyben az ellenzék igennel voksolt.

A szocialista Horváth Csaba humánpolitikai főpolgármester-helyettes a városvezetés nevében benyújtott előterjesztésében, amelyet az elnök módosíttatott, pályázat kiírását indítványozta.

A főpolgármester-helyettes szerint az egy hete elfogadott fővárosi színházi koncepciónak megfelelően, amely illeszkedik a készülő színházi törvényhez, indokolt pályázatot kiírni, még akkor is, ha a fenntartó elégedett a jelenlegi vezetővel.

Horváth Csaba leszögezte, hogy a pályáztatás adja meg azt a magas presztízst, amit a nagyon jól teljesítő színigazgatók ciklusról-ciklusra megérdemelnek. A vezető presztízsét pedig folyamatosan a legmagasabb szinten akarják tartani.

A szintén szocialista Gy. Németh Erzsébet közölte: alapvetően egyetért a pályáztatás elvével, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a koncepció lehetőséget ad arra is, hogy pályázat nélkül meghosszabbítsák annak a megbízatását, akivel elégedettek.

Az MSZP-s politikus felhívta a városvezetés figyelmét az egyenlő mérce elvének fontosságára. Rámutatott, hogy májusban a közművállalatok élére pályáztatás nélkül neveztetett ki új vezérigazgatókat a városvezetés.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnök egyetértett szocialista politikustársával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×