eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A rendezőknek is jegyet kellett venni a Filmszemlére

Botrány tört ki a 37. Magyar Filmszemle dokumentumfilm-részlegének értékelésén. Miközben a zsűri több témát is hiányolt az idei alkotásokból, a rendezők azt kifogásolták, hogy jegyet kellett venniük, ha szerették volna megnézni saját filmjüket.

A személyeskedésektől sem mentes dokumentumfilmes vitában szóvá tették, hogy a két előzsűri eltérő szempontok szerint válogatott, a Mammut bevásárlóközpont pedig nem alkalmas helyszínnek, a rendezőknek jegyet kellett venniük saját filmjükre és a belépő drága volt.

Többen is üdvözölték ugyanakkor, hogy idén a versenyből kimaradt dokumentumfilmeket is levetítették.

Dér András rendező, operatőr, a zsűri elnöke azzal indokolta a két előzsűri közötti egyeztetés hiányát, hogy későn kapták meg a filmeket. Szerencsésnek nevezte, hogy a tudományos és ismeretterjesztő alkotások külön kategóriában indulhattak, bár megjegyezte: három-négy filmet "áttestáltak" volna.

Veress József hangsúlyozta: lehetetlen teljesen egységes normarendszert kialakítani, minden döntés szubjektív.

Miért nem üzemelt a komp?

Dér András a végül személyeskedésbe torkolló vita után nem kívánt nyilatkozni arról a sajtóhírről, hogy A komp nem üzemel című alkotás, amelyet a dokumentumfilmek nemzetközi fesztiválján az első megjelenés szekcióban a legjobb filmnek választottak, az előzsűri döntése nyomán nem került versenybe a filmszemlén.

Az 50. évforduló ellenére kevés alkotás készült az 1956-os forradalomról, és ezeknek a munkáknak egy része is egyenetlen színvonalú - mondta Dér András rendező, operatőr, a zsűri elnöke a Millenáris Teátrumban tartott, több mint kétórás értékelésen.

Dér András kiemelte, hogy a mai témájú alkotások között sok volt a portréfilm.

Portréfilmek megrendelésre

Az tapasztalható, hogy a terepet egyre inkább a "megrendelési portréfilmek" veszik át, televíziós műsorok jelennek meg a filmszemle dokumentumfilmes mezőnyében, műfaji keveredést előidézve - tette hozzá.

Ezúttal is sok alkotás foglalkozott a határon túl élőkkel, valamint a hajléktalanokkal és a romákkal. A drog nem volt "slágertéma", míg a korrupcióról, a politikai vagy pénzügyi tranzakciókról egyáltalán nem készültek filmek - mondta.

Nem volt kedvük viccelni

Dér András hiányolta a humort, az iróniát, és a gondok között említette, hogy a filmek sokszor túlságosan terjengősek és "verbalizáltak", az alkotók pedig nem elég felkészültek.

Veress József filmkritikus, a zsűri tagja elmondta, hogy nem érzi "kimagaslóan jónak" az idei dokumentumfilmes mezőnyt, elég sok átlagos, közepes színvonalú alkotás született.

Hol a határ?

Viszonylag kis arányban szerepeltek a versenyben kísérleti munkák, és a kisjátékfilmek között is kevés volt a kísérlet – hangzott el a kísérleti- és kisjátékfilmek zsűrijének nyilvános vitáján.

Hirch Tibor filmesztéta, a zsűri elnöke felhívta a figyelmet a kísérleti- és kisjátékfilm, valamint a tévéprodukció műfaji meghatározásának problémájára. Nehezen eldöntendő kérdésként említette, hogy mit értünk ma animáción, s mennyiben fogadhatja el a zsűri az adott kategóriában a komputerpreparációs technikákat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×